Orice incursiune a Turciei în Siria este „inacceptabilă” și va fi împiedicată, avertizează șeful Pentagonului

  • 06 August 2019 13:52
Orice incursiune a Turciei în Siria este „inacceptabilă” și va fi împiedicată, avertizează șeful Pentagonului

Secretarul apărării american Mark Esper, aflat în vizită în Japonia, a declarat marți că orice operațiune turcă în nordul Siriei va fi ''inacceptabilă'', iar Statele Unite vor împiedica incursiunile unilaterale, în contextul amplificării tensiunilor dintre Washington și Ankara, relatează Reuters și AFP, potrivit Agerpres.

Președintele Tayyip Erdogan a declarat duminică că Turcia, care are deja o bază în nord-vestul Siriei, va efectua o operațiune militară într-o zonă controlată de kurzi la est de Eufrat în nordul Siriei.

''În mod clar credem că orice acțiune unilaterală a Turciei ar fi inacceptabilă", a declarat șeful Pentagonului în cursul unei vizite în Japonia.

''Ceea ce vom face este să prevenim incursiunile unilaterale care ar deranja, din nou, aceste interese reciproce ... pe care SUA, Turcia și Forțele Democratice Siriene (FDS) le împărtășesc în ceea ce privește nordul Siriei'', a explicat responsabilul american.

Cu sprijinul SUA, FDS, din care face parte miliția kurdă YPG (Unități de apărare a poporului), au preluat controlul în ultimii patru ani într-o zonă extinsă din nord-est Siriei, care se afla sub controlul militanților Statului Islamic. Ankara consideră YPG drept organizație teroristă.

Mark Esper a menționat faptul că Statele Unite nu au niciun plan să renunțe la FDS, dar nu a dat asigurări că Statele Unite le vor proteja în cazul unei operațiuni turce.

O echipă de la Pentagon s-a deplasat în Turcia pentru a discuta cu oficiali turci despre această problemă, responsabilul american exprimându-și speranța că se va ajunge la un acord cu Ankara. Ministrul american a sugerat că o operațiune turcă în nordul Siriei ar putea afecta acțiunea FDS de a împiedica Statul Islamic să reia controlul asupra teritoriului pe care îl deținea în Siria precum și capacitatea forțelor susținute de SUA de a ține în detenție mii de presupuși luptători ai organizației jihadiste.

Campania condusă de Turcia, care a fost amânată luni întregi ca urmare a opoziției SUA, are ca scop îndepărtarea miliției kurde YPG dintr-o serie de orașe de frontieră în provinciile Raqqa și Hasaka.

Ankara a acuzat Washingtonul că a oprit continuarea acestei operațiuni prin crearea unei zone de securitate în interiorul graniței de nord-est a Siriei cu Turcia.

În această săptămână, Erdogan a spus că atât Rusia, cât și SUA au fost informate în legătură cu planificarea operațiunii, dar nu a precizat când ar urma să înceapă. Aceasta ar marca a treia incursiune turcă în Siria în tot atâția ani.

Turcia intenționează să lanseze o ofensivă în nordul Siriei, la est de fluviul Eufrat, pentru a alunga din zonă o miliție kurdă considerată teroristă, a anunțat duminică președintele Recep Tayyip Erdogan, notează AFP.

Turcia consideră că YPG sunt o "emanație teroristă" a mișcării pentru independență kurde. SUA se bazează însă pe YPG în lupta lor împotriva grupării Stat Islamic.

Președintele american Donald Trump a propus crearea unei "zone de securitate" de 30 km de-a lungul frontierei turco-siriene după amenințările lui Erdogan de a pătrunde în Siria din decembrie.

Legăturile dintre cei doi aliați NATO au fost tensionate de o serie de probleme, între care excluderea Turciei de către Statele Unite din programul de furnizare de avioane de luptă F-35 după ce Ankara a cumpărat sisteme anti-rachetă rusești S-400, ceea ce Washingtonul consideră a fi o amenințare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău