Organizatorii referendumului anti-mixt afirmă că ar putea mobiliza un milion de cetățeni ai R.Moldova

  • 19 Decembrie 2017 08:47
Organizatorii referendumului anti-mixt afirmă că ar putea mobiliza un milion de cetățeni ai R.Moldova

Dacă grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului privind abrogarea Legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral va reuși să organizeze plebiscitul, atunci va reuși să mobilizeze un milion de oameni. Declarația a fost făcută de Ștefan Gligor, președintele Biroului Executiv al grupului de inițiativă, în cadrul unei emisiuni la TV8, transmite IPN.

În opinia lui, dacă nu se va reuși organizarea plebiscitului, Republica Moldova va continua să zacă în mocirlă încă patru ani, iar după anul 2022 situația va fi încă mai dificilă și șansele de a reveni la sistemul proporțional vor fi încă mai mici.

Lilia Carasciuc, director executiv Transparency International Moldova, spune că grupul de inițiativă nu se va limita la cele 200 de mii de semnături, așa acum prevede legislația pentru un referendum legislativ, dar va aduna un număr mai mare pentru a se asigura. „Noi trebuie să adunăm atâtea semnături încât să fim absolut siguri de rezultat”, afirmă Lilia Carasciuc.

Alexei Tulbure, fostul reprezentant al Republicii Moldova la ONU și Consiliul Europei, spune că Parlamentul are doar două variante de reacție la inițiativa referendumului – fie să numească ziua plebiscitului, fie votează anularea sistemului și astfel ar economisi banii. „Nimeni nu întreabă opinia Parlamentului”, a declarat Alexei Tulbure.

Analistul politic Corneliu Ciurea spune că în situația în care referendumul va fi organizat cu succes și noul sistem electoral va fi anulat, atunci Parlamentul va trebui să întocmească o nouă lege pentru că, în opinia lui, nu este posibil să se revină la situația de dinaintea modificării Codului Electoral. „Acesta va fi un moment de examinare la Curtea Constituțională – să permită organizarea referendumului sau nu”, menționează analistul.

Grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului privind abrogarea Legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral a fost constituit duminică, 17 decembrie, în cadrul unei adunări generale la care au participat aproape 700 de cetățeni cu drept de vot.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău