Organizațiile europene de turism solicită adoptarea și implementarea rapidă a normelor armonizate de călătorie ale UE

  • 09 Iunie 2021 14:44
Organizațiile europene de turism solicită adoptarea și implementarea rapidă a normelor armonizate de călătorie ale UE

Mai multe organizații active în domeniul turismului din Europa salută recomandările Consiliului UE privind ridicarea coordonată a restricțiilor de călătorie în Europa, susțin reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

"Având în vedere progresul rapid al programelor de vaccinare și îmbunătățirea perspectivelor epidemiologice în Europa, călătoria în siguranță este posibilă în această vară - alimentată de dorința puternică a cetățenilor europeni de a călători din nou și asigurată de disponibilitatea sectorului turistic de a oferi călătorii sigure și responsabile. Mai multe organizații active în domeniul turismului din Europa (Airlines for Europe, Airports Council International, CLIA, ECTAA, European Travel Commission, ETRC, EU Travel Tech, ETOA, ERA, Hotrec, Necstour, WTTC) au emis un comunicat de presă comun prin care salută recomandările Consiliului UE privind ridicarea coordonată a restricțiilor de călătorie în Europa. Reamintim că Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) este membru ECTAA (Asociația Europeană a Agențiilor de Turism și Touroperatorilor)", se menționează în comunicat.

Astfel, pentru a se asigura că toți cetățenii europeni care doresc să călătorească în perioada următoare pot face acest lucru în cele mai bune condiții posibile, semnatarii acestui comunicat îndeamnă statele membre, printre altele, să pună în aplicare toate Recomandările Consiliului UE pentru călătoriile în interiorul UE, așa cum a propus Comisia Europeană.

De asemenea, îndeamnă statele membre să se abțină de la impunerea oricăror restricții de călătorie, altele decât în condițiile detaliate în Recomandările actualizate, dar și să se asigure că testele (PCR sau antigen) sunt gratuite sau cel puțin foarte accesibile pentru călătorii care au nevoie de acestea pentru a-și folosi dreptul la libera circulație, în orice scop.

Totodată, recomandă să asigure integrarea completă a certificatului digital COVID (DCC) în călătoriile pasagerilor - în special verificarea acestuia înainte de călătorie (de exemplu, prin portaluri de stat) pentru a reduce timpul de așteptare și cozile la plecare / la sosire (aeroporturi, porturi, stații, etc).

O altă recomandare este aceea de a integra formularul de localizare a pasagerilor (PLF) și verificarea DCC într-o singură platformă cu verificări unice pentru a evita duplicarea, pentru a reduce, de asemenea, timpii de așteptare și cozile la plecare, dar și de a asigura desfășurarea de resurse adecvate (personal) de către autoritățile publice competente pentru controlul frontierelor și alte verificări manuale ale documentelor în aeroporturi, porturi, stații etc.

"Înaintea reuniunii ambasadorilor UE din 11 iunie, asociațiile europene din industria turismului solicită statelor membre să aprobe propunerea Comisiei Europene de a începe ridicarea restricțiilor de călătorie în UE într-un mod coordonat. După câteva luni de blocaje și o serie de măsuri pe întregul continent, această propunere este foarte oportună. Având în vedere progresul rapid al programelor de vaccinare și îmbunătățirea perspectivelor epidemiologice în Europa, călătoria în siguranță este posibilă în această vară - alimentată de dorința puternică a cetățenilor europeni de a călători din nou și asigurată de disponibilitatea sectorului turistic de a oferi călătorii sigure și responsabile", se mai spune în comunicat.

Potrivit ANAT, dacă va fi adoptat și implementat pe deplin, textul - propus inițial de Comisia Europeană la 31 mai - ar trebui să restabilească libertatea de circulație în UE.

În special, organizațiile semnatare susțin printre altele, ca persoanele complet vaccinate să poată călători fără teste sau carantine, începând cu 14 zile de la finalizarea vaccinării, iar persoanele care și-au revenit din COVID-19 să poată călători în mod egal fără a fi supuse testelor sau carantinelor 180 de zile după testul lor pozitiv.

Organizațiile semnatare mai susțin ca, pentru alți călători, călătoria din zonele verzi ar trebui să rămână posibilă fără restricții, iar călătoria atât din zonele portocalii, cât și din zonele roșii ar trebui să fie posibilă fără carantină, pe baza unui test negativ.

"Statele membre ar trebui să adopte o abordare uniformă a acceptării unui rezultat negativ al testului PCR cu 72 de ore înainte de sosire și cu 48 de ore în cazul testelor rapide de antigen", mai susțin organizațiile semnatare.

De asemenea, se solicită reguli unificate pentru copii. Astfel, minorii care își însoțesc părinții nu ar trebui să se testeze/carantineze acolo unde părinții nu sunt obligați să facă acest lucru. "Copiii sub 6 ani ar trebui să fie scutiți de testare", se menționează în comunicat.

Organizațiile semnatare mai solicită ca "vaccinarea, recuperarea de la COVID-19 sau rezultatul testului negativ" să poată fi dovedite prin producerea unui certificat digital COVID (DCC) sau prin alte mijloace, până când DCC va fi disponibil.

"Asociațiile din industria turismului salută această inițiativă importantă care implică o ridicare coordonată a restricțiilor de călătorie în Europa. Aceasta este o mișcare esențială pentru a restabili încrederea călătorilor și a redeschide Europa. Comisia Europeană și-a jucat rolul, iar industria este pregătită să asigure călătorii sigure și responsabile. Acum avem nevoie ca statele membre să acționeze rapid. Turismul reprezintă una dintre principalele activități economice ale UE și suntem convinși că toate țările, inclusiv România, realizează acest aspect", declară Dumitru Luca, președintele ANAT.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău