Organizații și activiști civici cer adoptarea unei legi care să protejeze animalele

  • 04 Octombrie 2019 17:36
Organizații și activiști civici cer adoptarea unei legi care să protejeze animalele

Reprezentanții mai multor organizații obștești și activiști civici insistă pe adoptarea unei legi care să protejeze animalele. Astăzi, 4 octombrie, când este marcată Ziua Internațională a Animalelor, apărătorii acestora spun că situația animalelor fără stăpân în Moldova este îngrijorătoare pentru că nu există măsuri prin care acestea să fie protejate, sterilizate, vaccinate și plasate în aziluri specializate, așa cum se întâmplă în toată lumea, transmite IPN.

Potrivit ONG-iștilor, prevederile legale în vigoare care pedepsesc cruzimea față de animale sunt inutile. Până în prezent niciun dosar penal pe acest fapt nu a fost expediat în judecată.

avocatul Ion Dron a declarat că proiectul legii-cadru este pregătit și prezentat autorităților deja de trei ani, însă este ignorat. „Despre ce fel de confort social poate fi vorba când ieși în stradă și vezi aceste animale, vezi cruzimea cu care sunt omorâte? Și noi ne punem întrebarea dacă este afectată sau nu psihologia unui copil când vede ce se întâmplă. În Stele Unite cercetările științifice demult au demonstrat că există legătură cauzală directă între cruzimea față de animale și violența domestică în familie”, a remarcat avocatul Ion Dron.

Irina Iacovenco, președinta organizației obștești „Jiva”, a menționat că cele șapte-opt aziluri private din Chișinău, care și-au asumat responsabilitățile autorităților, sunt arhipline. În opinia sa, municipalitatea trebuie să implementeze un program de susținere a acestor aziluri, prin compensarea serviciilor de sterilizare, vaccinare, a cheltuielilor pentru apă și canalizare etc. Activista a menționat că este necesar un program de sterilizare în masă a animalelor de companie. Și nu doar a celor fără stăpân. O soluție ar fi parteneriatele autorităților cu clinicile veterinare private.

Galina Cighir, fondatoarea azilului „AOVA”, și-a exprimat revolta față de atitudinea nepăsătoare a autorităților față de animalele fără stăpân. Activista spune că a expediat zeci de demersuri prin care a solicitat să fie oferit un pentru amenajarea unui azil, dar toate au rămas fără răspuns. Galina Cighir  spune că în preajma azilului pe care îl administrează sunt abandonate multe animale, dar nu mai este loc pentru ele. Pe lângă aceasta, recent un parlamentar a depus plângere la autoritățile responsabile, cerând evacuarea azilului. „Prin evacuare nu putem înțelege decât un singur lucru – nimicirea animalelor, pentru că azilul nu are unde să fie evacuat”, a spus Galina Cighir.

Roman Trahman, șeful Serviciului ecarisaj al regiei „Autosalubritate”, crede că s-a ajuns în situația în care suntem din cauza inacțiunii autorităților. Timp de 20-25 de ani, nu s-a făcut decât strămutarea animalelor dintr-un sector în altul când parveneau plângeri, fără a efectua vaccinări sau sterilizări etc. Fără o intervenție hotărâtă, situația se va agrava de la an la an.

Valentina Dudnic, președinta Asociației pentru protecția animalelor „Alga”, a cunoscut multe cazuri de cruzime față de animale. Activista face apel la înțelegere și responsabilitate când vine vorba despre animale. Or, atitudinea față de animale denotă și nivelul de educație al societății, spune Valentina Dudnic.

Politologul Eduard Volcov se preocupă de apărarea drepturilor animalelor de cinci ani, de când a aflat despre omorârea în masă a circa 50 de căței în capitală. Insistența apărătorilor este să fie votat un proiect de lege care să protejeze animalele fără stăpân și care să interzică eutanasia animalelor sănătoase. În opinia sa, situația poate fi ameliorată printr-un program amplu de vaccinare și sterilizare.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
11
Sun
5
Mon
7
Tue
4
Arhivă Radio Chișinău