Organizații de apărare a drepturilor omului: Alegerile prezidențiale din Egipt, 'nici libere și nici corecte'
-
13 Februarie 2018 13:34
Alegerile prezidențiale de la sfârșitul lunii martie din Egipt nu vor fi "nici libere și nici corecte", au avertizat paisprezece organizații de apărare a drepturilor omului, conform unui comunicat difuzat marți de Human Rights Watch și citat de AFP.
"Guvernul egiptean a călcat în picioare condițiile minime pentru ca alegeri libere și corecte să aibă loc la 26-28 martie 2018", estimează organizațiile citate în comunicat.
Potrivit acestui comunicat, "guvernul președintelui Abdel Fattah el-Sisi continuă să înăbușe libertățile fundamentale. De asemenea, el a arestat potențiali candidați și i-a atacat pe susținătorii lor".
Textul este semnat de organizații regionale, precum Cairo Institute for Human Rights Studies sau organizații internaționale ca Human Rights Watch și Reporteri fără Frontiere, și vizează în special Statele Unite, Uniunea Europeană și statele europene, acuzate de acordarea de ajutoare financiare fără a ține cont de respectarea drepturilor omului.
Potrivit semnatarilor, "aliații Egiptului ar trebui să denunțe public astăzi mascarada acestor alegeri". Ei denunță de asemenea lipsa "dreptului persoanelor la participare politică și libertate de exprimare, de asociere și întrunire pașnică", precum și întemnițarea oponenților sau a potențialilor candidați.
Mai mulți adversari potențiali ai lui Sisi la alegerile prezidențiale au fost îndepărtați sau descurajați să se prezinte, în ultimele săptămâni.
Fostul șef de stat major Sami Anan a fost exclus din alegeri în ianuarie la scurt timp după anunțarea candidaturii sale. El este urmărit penal de justiția militară pentru a se fi angajat în cursă "fără autorizația forțelor armate".
Fostul prim-ministru Ahmed Shafik a declarat la începutul lunii ianuarie că nu mai este candidat, contrar a ceea ce anunțase mai înainte din Emiratele Arabe Unite unde trăia. Când a ajuns în Egipt, el a dispărut aproximativ 24 de ore înainte de a anunța că își reconsideră intențiile.
Fostul deputat devenit disident Mohamed Anouar El-Sadate și avocatul pentru drepturile omului Khaled Ali au renunțat la rândul lor să se prezinte, denunțând presiuni asupra echipelor lor de campanie.
Singurul candidat rămas în cursă împotriva lui Sisi, Moussa Mostafa Moussa, este un susținător notoriu al președintelui în exercițiu.
În aceste condiții, mai multe partide de opoziție au chemat la boicotarea alegerilor la sfârșitul lunii ianuarie.
Sursa: Agerpres