Organizația Statelor Turcice acceptă ca observator Cipru de Nord, entitate recunoscută doar de Turcia

  • 11 Noiembrie 2022 13:02
Organizația Statelor Turcice acceptă ca observator Cipru de Nord, entitate recunoscută doar de Turcia

Organizația Statelor Turcice - din care fac parte Turcia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kîrgîzstan și Uzbekistan - a acceptat ca membru observator Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), entitate recunoscută doar de Turcia, a anunțat vineri Ankara, transmite EFE.


"Încet încet, lucrurile se întâmplă. Republica Turcă a Ciprului de Nord a fost acceptată ca membru observator în Organizația Statelor Turcice. Vom fi mereu alături de RTCN", a scris vineri pe Twitter ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu.

Diplomatul turc participă, alături de șeful statului, Recep Tayyip Erdogan, la summitul care se desfășoară joi și vineri în orașul istoric Samarkand, din Uzbekistan.

Însuși Erdogan a vorbit vineri, la summit, despre eforturile Ankarei de a integra RTCN cu statutul de observator în diverse organizații internaționale, cum ar fi Organizația de Cooperare Islamică, în care entitatea figurează din 2004 sub numele de "statul turco-cipriot".

Erdogan le-a mulțumit țărilor membre ale organizației turcice pentru faptul de a le fi recunoscut ciprioților turci "dreptul lor la înfrățire", transmite Agerpres.

Turcia este singura țară din lume care recunoaște RTCN, stabilită în partea nordică a insulei Cipru, iar în ultimul an Ankara a reiterat constant că recunoașterea independenței acestui teritoriu este singura soluție, prin această abordare Ankara excluzând de fapt reunificarea insulei, divizată din 1974.

Pe pagina web oficială a Organizației Statelor Turcice, la care participă ca observatori și Ungaria și Turkmenistan, entitatea turco-cipriotă încă nu figurează. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău