Organizația Reporteri fără Frontiere, ''șocată'' după execuția opozantului iranian Ruhollah Zam

  • 12 Decembrie 2020 15:06
Organizația Reporteri fără Frontiere, ''șocată'' după execuția opozantului iranian Ruhollah Zam

Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) s-a declarat "șocată" sâmbătă după execuția, mai devreme în Iran, a opozantului Ruhollah Zam, condamnat la moarte pentru rolul său în valul de proteste din iarna 2017-2018, relatează France Presse, preluat de Agerpres.

 

Într-o postare pe Twitter, RSF, care a urmărit în mod deosebit cazul acestui opozant, a indicat că "a avertizat despre iminența execuției începând cu 23 octombrie" Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet.

RSF adaugă că este "șocată că justiția iraniană și cel care a comandat acest act @ali_khamenei și-au executat sentința", menționându-l pe liderul suprem iranian.

Sâmbătă dimineață, televiziunea de stat iraniană a anunțat că Zam a fost "spânzurat din cauza gravității crimelor" sale, la doar câteva zile după ce fusese anunțată confirmarea pedepsei de către Curtea supremă.

Zam a trăit în exil mai mulți ani în Franța înainte de a fi arestat de Gardienii Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, în circumstanțe obscure.

Arestarea sa a fost anunțată în octombrie 2019, dar Iranul nu a specificat locul sau data faptelor, acuzându-l pe opozantul în vârstă de în jur de 40 de ani că este "condus de serviciile de informații franceze și susținut" de serviciile secrete ale Statelor Unite și Israelului.

Ruhollah Zam, care avea statutul de refugiat în Franța, conducea un canal (Amadnews) pe platforma de mesagerie criptată Telegram și a fost găsit vinovat că a jucat un rol activ, prin intermediul acestei media, în protestele din iarna 2017-2018 când au fost ucise cel puțin 25 de persoane.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău