Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură oferă asistență tehnică sectorului de struguri de masă din Moldova

  • 27 Februarie 16:51
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură oferă asistență tehnică sectorului de struguri de masă din Moldova

Sectorul strugurilor pentru masă din Republica Moldova urmează să primească sprijin prin intermediul inițiativei „One Country One Priority Product" (OCOP), condusă la nivel global de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Un proiect de asistență tehnică, evaluat la 350 de mii de dolari pentru doi ani, a fost formalizat astăzi între viceprim-ministrul Vladimir Bolea și reprezentantul FAO în Republica Moldova, Raimund Jehle, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, inițiativa OCOP permite statelor să evidențieze și să stimuleze dezvoltarea lanțurilor valorice pentru produse agricole speciale care se disting prin calități unice, denominație geografică, practici agricole care fac parte din patrimoniul cultural sau au un potențial care nu este totalmente valorificat.

Odată cu expertiza FAO, proiectul va efectua o analiză amănunțită a Lanțului Valoric (VC) pentru dezvoltarea unui plan strategic de investiții, care să fie integrat în cadrul de politici al Ministerului. Proiectul va facilita crearea a cinci Școli de Câmp pentru Fermieri în întreaga țară, unde producătorii de struguri pentru masă vor avea oportunitatea să învețe și să adopte tehnici sustenabile de producție și inovații de marketing. De asemenea, va fi înființat un Centru de Date, care va colecta și aduna informații relevante pentru sectorul strugurilor pentru masă, ulterior urmând a fi gestionat de Oficiul Național al Viei și Vinului sub egida MAIA.

Inițiativa este parte din cadrul de Priorități Programatice Regionale ale FAO și vine să dezvolte fermierii mici, fermele de familie și fermierii tineri.

Un atelier național de inițiere al activităților proiectului, cu participarea producătorilor de struguri pentru masă, asociațiilor de sprijin, autorităților guvernamentale și experților FAO este planificat pentru luna aprilie 2024.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău