Organizația Mondială a Turismului | Jaime Cabal: „Viitorul turismului moldovenesc este legat de vinuri”

  • 06 Septembrie 2018 15:20
0%

Republica Moldova este în aceste zile gazda celui mai important eveniment de talie internațională din domeniul turismului vitivinicol. Astăzi a început cea de-a treia Conferință Globală a Turismului Vitivinicol, sub egida Organizației Mondiale a Turismului pe lângă ONU. Republica Moldova este unul din cei mai importanți producători de vin din lume, dar trebuie să acorde atenție și dezvoltării turismului vitivinicol, susțin autoritățile și experții care participă la eveniment.

Deschiderea evenimentului a avut loc la Castelul Mimi, în prezența a peste 200 de participanți și jurnaliști din aproximativ 60 de țări ale lumii. Desfășurarea acestei conferințe mondiale în Republica Moldova demonstrează recunoașterea calității țării noastre ca unul din cei mai mari producători din lume, a declarat premierul Pavel Filip.

„Continuitatea o să se vadă în prin promovarea turismului vitivinicol în R.Moldova. Aceasta este a treia Conferință Globală, iar prin faptul că se petrece în R.Moldova, înseamnă că țara noastră este o destinație importantă pentru turismul vitivinicol mondial”. 

Republica Moldova trebuie să acorde o atenție sporită dezvoltării turismului vitivinicol, principalele condiții pentru aceasta fiind produsul de calitate și o bună colaborare între sectorul public și cel privat, susține secretarul general adjunct al Organizații Mondiale a Turismului, JaimeCabal.

„Pentru a fi un jucător foarte bun în turismul vitivinicol, în primul rând este necesar un produs bun, iar Moldova îl are. În a doilea rând este necesară o implicare cât mai activă a sectoarelor public și privat, iar în Moldova se face acest lucru. Noi cred că viitorul turismului moldovenesc este legat de vinuri.”

Datele statistice plasează Republica Moldova în topul celor mai mari producători de vinuri din lume. Suprafața podgoriilor ocupă 4% din teritoriul țării și 7% din terenurile arabile, având cea mai mare densitate a viilor la nivel mondial.

Industria vitivinicolă oferă aproximativ 150 de mii de locuri de muncă, iar fiecare al patrulea cetățean moldovean este implicat direct sau indirect în acest sector, potrivit directorului Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.

Producția vinicolă reprezintă 10% din totalul exporturilor Republicii Moldova și contribuie cu 3 la sută la formarea Produsului Intern Brut. În prezent 24 de vinării sunt parte a traseului vitivinicol, alte 14 urmând să fie incluse în scurt timp.

Primele două ediții ale Conferinței Globale a Turismului Vinicol au avut loc în Georgia și Argentina, iar în 2019 va fi organizată în Chile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
26,06 °C
cer senin
Umiditate:54 %
Vint:2,1 m/s
Tue
22 °C
Wed
21 °C
Thu
22 °C
Fri
17 °C
Sat
14 °C

Curs oficial BNM 25 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7388 0.1523
USD 18.2039 0.0003
RON 4.3952 0.0380
UAH 0.6967 0.0026
RUB 0.2894 0.0006
Arhivă Radio Chișinău