Organizația Mondială a Sănătății: Epidemia de coronavirus se află într-un „punct decisiv”

  • 27 Februarie 2020 19:12
Organizația Mondială a Sănătății: Epidemia de coronavirus se află într-un „punct decisiv”

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat joi că epidemia de coronavirus a atins un "punct decisiv", cerând statelor să acționeze "rapid" pentru a stăvili acest "virus foarte periculos", relatează AFP.

Epidemia, apărută în decembrie în Wuhan, China, a provocat peste 78.600 de îmbolnăviri în această țară, dintre care peste 2.700 de decese.

Însă, a subliniat șeful OMS "ceea ce se întâmplă în restul lumii reprezintă principala noastră îngrijorare", cu peste 3.470 de cazuri înregistrate în 44 de țări.

"Dovezile pe care le avem arată că nu pare să existe o transmitere comunitară generalizată", a declarat el în cadrul unei conferințe de presă.

Însă, "ne aflăm într-un moment decisiv", a mai spus el, menționând că în ultimele două zile, numărul zilnic de noi infecții cu coronavirus la nivel mondial este în prezent mai mare decât cel înregistrat în China.

În plus, în ultimele 24 de ore, șapte țări, între care Brazilia și Norvegia, au înregistrat câte un prim caz.

În fața acestei situații, șeful OMS a cerut țărilor să acționeze "rapid", pregătindu-se să facă față epidemiei chiar dacă nu au înregistrat încă niciun caz.

"Dacă acționați acum într-o manieră agresivă, puteți stăvili acest coronavirus. Sfatul meu este să acționați rapid '', a spus el.

COVID-19 nu trebuie comparat cu o gripă comună, dar măsurile pentru prevenirea infecției sunt similare, a mai spus directorul OMS.

"Dacă mi-ați solicita sugestii pentru a preveni acest virus, aș da sfaturi similare ca în cazul gripei: spălați-vă frecvent mâinile, nu vă atingeți fața cu mâinile ... în absența unui vaccin și chiar dacă științific nu este același lucru ca gripa, principiile de bază pentru a preveni infectarea sunt același", a spus oficialul în cadrul unei conferințe de presă, citat de EFE.

"Epidemiile din Iran, Italia și Coreea de Sud arată ce poate face acest virus", a mai spus el, menționând că aceste țări se confruntă cu numeroase cazuri de pneumonie virală.

În același timp, a menționat directorul OMS, "mai multe țări nu au mai raportat cazuri de peste două săptămâni", precum Belgia, Cambodgia, India, Rusia și Vietnam. "Fiecare dintre aceste țări este diferită. Și, fiecare arată că măsurile agresive și timpurii pot împiedica transmiterea înainte ca virusul să se instaleze", a afirmat el.AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău