Organizația Internațională a Muncii: Drepturile angajaților sunt amenințate în lumea digitală

  • 23 Februarie 2021 16:55
Organizația Internațională a Muncii: Drepturile angajaților sunt amenințate în lumea digitală

Platformele digitale au crescut de cinci ori în ultimul deceniu, oferind oportunități unora, dar erodând drepturile angajaților, se arată în primul raport dedicat efectelor platformelor digitale asupra pieței muncii, realizat de Organizația Internațională a Muncii (OIM), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Realizatorii raportului au intervievat 12.000 de angajați din 100 de țări, 70 de companii și 16 platforme digitale.

De la aplicații de ride-sharing, cum ar fi Uber, și piețe online, precum UpWork, care leagă lucrătorii care desfășoară o activitate independentă și clienții, până la softul care permite angajatorilor să-i supervizeze pe angajați, platformele digitale au transformat natura muncii, potrivit raportului instituției cu sediul la Geneva.

"În stadiul optim, toate aceste platforme furnizează noi oportunități. Sunt oportunități pentru angajații cu handicap, pentru cei din zone izolate. Există dovezi că cei care nu au fost angajați sau au fost marginalizați și-ar putea găsi calea pe piața forței de muncă", a afirmat Guy Ryder, șeful OIM, într-un interviu acordat Reuters.

Pandemia de coronavirus (COVID-19) a accelerat trecerea la economia digitală, a schimbat modul în care munca a fost timp de decenii organizată și reglementată. În urma pierderii locurilor de muncă, milioane de persoane oferă servicii la cerere - de exemplu taximetriști, livratori - sau servicii de îngrijire a copiilor. Dar în multe cazuri aceste activități sunt prost plătite - jumătate din lucrătorii online câștigă sub doi dolari pe oră - și nu au acces la tradiționalele beneficii de care se bucură angajații - contracte colective de muncă, asigurări și protecția în cazul rănirii în timpul muncii, se arată în raport.

În general, platformele clasifică angajații ca fiind contractori independenți, iar drepturile lor depind de condițiile stabilite de platformă și nu de legislația muncii. Organizația Internațională a Muncii susține că există inegalități semnificative în rândul platformelor, angajații din țările în curs de dezvoltare câștigând cu 60% mai puțin decât cei din statele dezvoltate.

Peste 70% dintre șoferii de taxi au raportat că numărul mediu zilnic de călătorii și câștigurile au scăzut după ce platforma și-a majorat cota de piață.

Ryder a cerut ca drepturile angajaților deja stabilite în lumea "analogă" - cum ar fi asigurări de sănătate și șomaj - să fie protejate și în lumea platformelor, apreciind că dezechilibrele pot fi rezolvate printr-un dialog extins și cooperarea autorităților de reglementare.

Controlul și proprietatea datelor angajaților este un alt motiv de îngrijorare, susține șeful OIM.

Apariția unor giganți reprezintă un risc, deoarece ei au acces la un nivel extins de informații create de angajați, iar platformele digitale pot folosi aceste informați în scopuri proprii, se arată în raport.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-2,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:3,09 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
4
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău