Organizația Internațională a Muncii a adoptat primul tratat privind violența și hărțuirea la locul de muncă

  • 21 Iunie 2019 19:30
Organizația Internațională a Muncii a adoptat primul tratat privind violența și hărțuirea la locul de muncă

Organizația Internațională a Muncii (OIM) a adoptat vineri primul tratat internațional privind violența și hărțuirea la locul de muncă, transmite AFP, preluat de Agerpres.

OIM, organism din cadrul ONU, a inclus și principiul sancțiunilor, dar nu s-a referit și la problema minorităților sexuale, remarcă agenția

Textul a fost adoptat după două săptămâni de dialog la Geneva, în cadrul reuniunii anuale a OIM. Elvețianul Jean-Jacques Elmiger, care a prezidat dezbaterile, a apreciat că este "un moment istoric".

"Imaginați-vă o lume a muncii fără violență și hărțuire. Asta e ceea ce comisia normativă privind violența și hărțuirea în lumea muncii nu doar că și-a imaginat, dar a și abordat cel mai mult, ca să devină realitate", le-a spus delegaților - reprezentanți ai guvernelor, angajatorilor și sindicatelor din 187 de state - președintele comisiei, Rakesh Patry, înaintea adoptării convenției.

Tratatul se aplică atât în spațiile publice, cât și în cele private care sunt folosite ca locuri de muncă, precum și pe durata deplasării între domiciliu și locul de muncă.

Convenția va fi obligatorie doar pentru statele care o ratifică. Acestea trebuie să adopte politici de sensibilizare și legi pentru interzicerea violenței și a hărțuirii în relațiile de muncă, să creeze mecanisme de control și să prevadă sancțiuni. Legislația trebuie să garanteze dreptul angajaților de a se retrage "fără a suferi represalii" din situații în care consideră că există "un pericol iminent și grav pentru viața, sănătatea sau securitatea lor, din cauza violenței și hărțuirii".

În document se recunoaște că violența și hărțuirea "afectează în mod disproporționat femeile și fetele" și că sunt de asemenea mai frecvent vizate "alte persoane aparținând unuia sau mai multor grupuri vulnerabile", care nu sunt însă precizate.

Alana Matheson, reprezentantă a angajatorilor în comisia care a redactat convenția, a subliniat dezamăgirea față de omisiunea unei referiri directe la homosexuali, bisexuali, transsexuali și alte minorități. O sursă apropiată de negocieri a declarat pentru AFP că unele țări africane nu au dorit astfel de precizări.

Clarke Walker, reprezentantă a angajaților, a apreciat că tratatul "va da speranțe pentru milioane de angajați". "Fără să lase pe nimeni pe dinafară, convenția adoptă o abordare cuprinzătoare, care extinde protecția asupra tuturor angajaților, indiferent de statutul lor contractual", a declarat ea cu lacrimi în ochi, înainte de a fi ovaționată de adunarea OIM.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău