Orele de vârf paralizează circulația rutieră în capitală. Afectați de ambuteiaje sunt și conducătorii auto, și pietonii

  • 09 Noiembrie 2022 15:28
Orele de vârf paralizează circulația rutieră în capitală. Afectați de ambuteiaje sunt și conducătorii auto, și pietonii

Orele de vârf paralizează circulația rutieră în capitală. La semafoare, zeci de șoferi așteaptă în ambuteiaje, iar pietonii se plâng că pierd uneori și câte o oră pentru a ajunge la serviciu. Cel mai greu este să găsești un loc de parcare, iar cele mai apropiate sunt, de obicei, la câteva cartiere distanță, se plâng conducătorii auto. Responsabilii de siguranța circulației spun că de vină ar fi proasta administrare a domeniului de către autoritățile locale în situația în care numărul de mașini a crescut în ultimii ani, iar Chișinăul are nevoie deja de parcări supraetajate, mai ales în zona de centru, transmite Radio Chișinău.

Șoferii se plâng de ambuteiajele infernale și de lipsa locurilor de parcare, iar pietonii sunt nemulțumiți de traficul îngreunat din capitală, mulți dintre ei declarând că pierd între 40 de minute și o oră pentru a ajunge la serviciu.

Șeful secției monitorizare și documentarea traficului rutier din cadrul Inspectoratului General al Poliției, comisar principal, Igor Postu, a menționat pentru Radio Chișinău că în ultimii ani a crescut numărul de mașini, iar amenajarea locurilor de parcare este în responsabilitatea Primăriei. Deși poliția a sesizat de mai multe ori că lipsa acestora creează dificultăți în trafic, situația a rămas neschimbată:

„Sunt ambuteiaje pentru că nu sunt locuri de parcare. Și fiecare conducător de automobil când parchează, practic blochează o bandă, și respectiv traficul rutier dacă merge doar pe o bandă se îngreunează. De amenajarea locurilor de parcare este responsabilă Administrația Publică Locală. Poliția a sesizat de nenumărate ori lipsa locurilor de parcare, iar șoferii parcați în locuri interzise de multe ori au fost mustrați verbal, fără să fie amendați pentru că înțelegem că parcările sunt inaccesibile. Mai mult, unde este fluxul sporit de transport, noi ne străduim să trimitem echipaje să defluidizeze traficul ca să nu fie create ambuteiaje”, a declarat Anatol Umaneț.

Consilierul municipal din partea PAS Anatol Umaneț a declarat că la ultimele ședințe nu s-a repus în discuție problema traficului rutier și ambuteiajelor din capitală, însă a reamintit că în campania electorală primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că va amenaja parcări la intrarea în oraș pentru fluidizarea traficului, parcări care așa și au rămas la nivel de promisiuni:

„Dacă vorbim de periferiile orașului sau cartierele orașului către centru, atunci este legat de numărul mare de unități  de transport. În afară de aceasta, a fost promis în campania electorală că la porțile de intrare a orașului vor fi amenajate parcări. După câte știu eu, în programa electorală a lui Ion Ceban a fost așa ceva”, a declarat Anatol Umaneț.

Contactă de Radio Chișinău, purtătoarea de cuvânt, Natalia Ixari a spus că nu comentează reacție consilierului PAS: „ PAS să îndeplinească agenda lor electorală. Noi continuăm să muncim, iar o parcare pe Calea Ieșilor deja este în construcție. În restul sectoarelor, proiectele se pregătesc”, a declarat Natalia Ixari.

Mai multe străzi din centrul Chișinăului sunt închise pentru lucrări de reparație și amenajare, iar șoferii au alternative puține pentru traversarea orașului. Blocarea benzilor de circulație de mașinile care staționează de cele mai multe ori ilegal,  lipsa locurilor de parcare și creșterea numărului de unități de transport creează dificultăți atât șoferilor cât și pietonilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău