Orchestra Națională Radio, în turneu la Kuala Lumpur

  • 03 Septembrie 2014 16:32
Orchestra Națională Radio, în turneu la Kuala Lumpur

Radioul public a fost, în ultimii ani, un adevărat ambasador cultural al României în spațiul asiatic, prin turneele susținute de Orchestrele și Corurile Radio România în destinații precum Japonia sau China, cărora li se adaugă, în septembrie, Malaezia.

Orchestra Națională Radio este invitată la un eveniment de anvergură: World Summit on Media for Children, unde, pe 9 și 10 septembrie 2014, artiștii români vor fi aplaudați de publicul din Kuala Lumpur - capitala Malaeziei.

Organizatorii consideră concertele Orchestrei Naționale Radio ca fiind „atracția principală” a celei de-a VII-a ediții a summit-ului, fiind prima oară când evenimentul internațional este organizat pe continentul asiatic, după Melbourne, Londra, Salonic, Rio de Janeiro, Johannesburg și Karlstad.
Cele două concerte vor fi înregistrate și filmate de Radioteleviziunea publică din Kuala Lumpur și vor fi preluate de toți membrii Uniunii Audiovizualului din Asia-Pacific (Asia-Pacific Broadcasting Union) - ABU, ajungând la un public potențial de miliarde de ascultători și telespectatori, într-un spațiu geografic ce acoperă jumătate de planetă. Turneul este organizat de Radio România și ABU.
Concertele se vor derula în sala Filarmonicii din Kuala Lumpur, găzduită de legendarele turnuri Petronas - simbol al orașului, doi zgârie nori gemeni, considerați cea mai înaltă clădire din lume între 1998 și 2004. Concertul din 9 septembrie va fi adresat participanților la summit, în timp ce al doilea eveniment, din 10 septembrie, va fi destinat publicului larg.
Orchestra Națională Radio va cânta sub bagheta dirijorului principal al Orchestrelor și Corurilor Radio, Tiberiu Soare, care a dirijat de altfel ansamblul în toate deplasările importante din ultimele stagiuni. Soliști vor fi Gabriel Croitoru – vioară și Horia Mihail – pian, muzicieni aplaudați în numeroase evenimente de marcă la Sala Radio.
Repertoriul va fi unul deosebit: două creații românești, veritabile „cărți de vizită” ale culturii noastre: Rapsodia română nr. 1 - cunoscuta lucrare a lui Enescu - și Ciocârlia (compusă de Angheluș Dinicu și devenită celebră în interpretarea și aranjamentul nepotului său, violonistul Grigoraș Dinicu). Pe lângă acestea, publicul din Malaezia va asculta partituri din repertoriul clasic internațional, ca Suită din Lacul lebedelor (Ceaikovski), Burlesca pentru pian și orchestră, semnată de Richard Strauss sau Melodii lăutărești, lucrări care aparțin violonistului și compozitorului spaniol Pablo de Sarasate. Cele două concerte din turneu vor cuprinde și două compoziții originale malaeziene și se vor desfășura cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Președintele Radio România, Ovidiu Miculescu declară în legătură cu participarea României la acest summit: „Vom fi acolo pentru a construi o punte nouă, importantă și subtilă între cultura noastră venită din Europa și surprinzătoarea Asie. Atunci când voci atât de diferite vorbesc cu atâta dragoste, generozitate și talent aceeași limbă - muzica, putem afirma că există încă speranță pentru o lume mai bună”.
Această participare înseamnă un pas important în contextul extinderii parteneriatelor strategice ale Radio România și în afara Uniunii Europene de Radio.
„Cred că importanța acestui turneu este mai mult în zona media. Încercăm în permanență să păstrăm echilibrul între misiunea noastră culturală și cea de informare și această participare internațională le asociază foarte bine. Este vorba despre un summit media asiatic de mare importanță și despre un concert care va fi preluat și audio și video și difuzat de cele mai importante televiziuni din zona asiatică, care ajung la un public potențial de miliarde de privitori și ascultători, așadar mesajul nostru artistic va fi multiplicat”, declară Oltea Șerban Pârâu, director artistic al Orchestrelor și Corurilor Radio România și director al Centrului Cultural Media Radio România.
Organizat între 8 și 10 septembrie 2014, World Summit on Media for Children (WSMC), ce va avea ca tematică anul acesta: Mass-media pentru copiii secolului XXI, va reuni aproximativ 2.000 de participanți, fiind organizat de Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU), Radioteleviziunea din Malaezia și Fundația WSMC.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău