Orban se laudă și prezice sfârșitul Europei

  • 02 Martie 2015 08:51
Orban se laudă și prezice sfârșitul Europei

GAZETA WYBORCZA - "Ungaria este lider în Europa Centrală, economia crește, se căsătoresc mai mulți oameni și divorțează mai puțini" - așa a comentat premierul ungar Viktor Orban cinci ani de guvernare.

 În opinia sa Europa se îndreaptă spre catastrofă.

Orban a luat cuvântul vineri la Budapesta în fața a 200 membri ai partidului său Fidesz. Despre cei cinci ani de guvernare a sa și a spus că reprezintă o serie de succese. A mai spus că dacă cuiva din străinătate nu-i place politica sa, nu există altă ieșire decât să o accepte.

Premierul ungar a vorbit mai bine de o oră. A prezentat mai întâi problemele cu care se confruntă Europa, pentru a arăta apoi cum strălucește pe acest fundal Ungaria condusă de el. "Criza economică ce a izbucnit în anul 2008 sau continuă până azi, sau avem de-a face cu un fenomen nou, a cărui față încă nu o cunoaștem bine. Europa trebuie să acționeze rapid, pentru a nu se ajunge la dezmembrarea continentului" - a spus premierul, adăugând că, la 25 de ani după căderea cortinei de fier, în Europa continuă să aibă loc războaie, crește nemulțumirea socială, sunt tot mai puternici radicalii.

Continentul acesta este invadat de un val de imigrație, iar țările UE nu știu cum să se apere. Europenii lucrează pe bani puțini, multiculturalismul liberal european nu este capabil să răspundă la întrebări importante - acestea sunt noile dureri ale Europei. "Ne întrebăm în ce fel ne putem întoarce la casa comună, căreia și grecii, și germanii vor putea să-i spună "da" - a spus Orban.

Și-a apărat ca un leu politica internațională și a râs de critica europeană. "Ne-am temut de alte țări, dar acum Ungaria este lider în Europa Centrală. Guvernul nostru a plasat Ungaria pe harta politică a lumii. Trebuie să fim tratați ca membri cu drepturi egale, nu ca membri mai slabi. Suntem deja în viitor, unde alte țări abia se îndreaptă" - a spus, folosind un ton xenofob, pe care naționaliștii unguri care visează la granițele dinaintea primului război mondial îl iubesc atât de mult. Atunci, Ungaria a ocupat teritoriul unor părți ale României, Croației și Slovaciei de azi.

Cu această ocazie Orban a amintit de minoritatea ungară care locuiește în Transcarpatia ucraineană. "Nu ar trebui oare Ungaria să sprijine eforturile lor de autonomie?" Premierul a ridicat până acum această problemă numai o singură dată, acum un an, la scurt timp după anexarea Crimeii de către Rusia.
Orban visează de asemenea o armată puternică, fiindcă cea de acum nu ar fi capabilă "să apere interesele și securitatea, pentru care am muncit atât de greu".

Vorbind de economia ungară și subliniind că ungurii trăiesc mai bine, Orban i-a persiflat din nou pe critici. "Cifrele vorbesc de la sine. Din 2012 suntem martorii succesului economic ungar" - a spus el. Apoi s-a lăudat cu schimbarea forțată a creditelor ipotecare din franci elvețieni în forinți, cu salariile mai mari și prețurile mai stabile. Dar și cu faptul că pe timpul guvernării sale se nasc mai mulți copii, se încheie mai multe căsătorii, iar numărul divorțurilor scade.

Orban s-a bucurat de asemenea de interesul crescut al Ungariei printre turiști, în timp ce, așa cum a spus, în altă parte din Europa oamenii călătoresc mai puțin.

La sfârșit a comentat înfrângerea de săptămâna trecută a partidului Fidesz în alegerile pentru completarea parlamentului și pierderea de către partidul lui a majorității constituționale. "S-a constatat că Ungaria este țară democrată. Am pierdut majoritatea calificată, dar acest lucru arată că legea electorală schimbată de noi oferă o șansă și candidaților independenți. În Ungaria fiecare poate să spună ce vrea și să câștige".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău