Orbán i-a sugerat lui Zelenski să accepte o încetare a focului, favorabilă Rusiei. Președintele ucrainean insistă asupra unei „păci juste”

  • 02 Iulie 17:50
Orbán i-a sugerat lui Zelenski să accepte o încetare a focului, favorabilă Rusiei. Președintele ucrainean insistă asupra unei „păci juste”

Premierul ungar Viktor Orban, care a efectuat astăzi prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse, l-a îndemnat pe Volodimir Zelenski să ia în calcul cât mai rapid o încetare a focului pentru a ajunge la pace cu Rusia, în timp ce președintele ucrainean a insistat asupra unei „păci juste” și asupra continuării ajutorului militar european pentru țara sa, transmit agențiile AFP și EFE, citate de Agerpres.

Viktor Orban a subliniat că obiectivul vizitei sale la Kiev este de a afla ce posibilități de pace vede guvernul ucrainean.

Noi (Ungaria) suntem foarte favorabili păcii. Aș dori să înțelegeți că aceasta este misiunea mea, de a înțelege cum vedeți oportunitățile de pace”, a declarat Orban la o conferință de presă comună cu Zelenski.

Obiectivul prezenței mele aici este de a înțelege cum putem ajuta Ucraina în următoarele șase luni și, de asemenea, cum putem ajuta comunitatea maghiară din Ucraina”, a mai explicat premierul ungar, a cărui țară a preluat la 1 iulie președinția semestrială a Consiliului UE.

Citiți șiDe mâine, Victor Orban preia șefia Consiliului UE. Ce ar putea însemna președinția Ungariei pentru Europa? (France 24)

I-am cerut președintelui să ia în considerare posibilitatea unei încetări a focului rapide”, care să fie „limitată în timp și să permită accelerarea negocierilor de pace”, a continuat el la conferința de presă cu Zelenski.

Acesta din urmă a apreciat că vizita lui Orban ilustrează „prioritățile europene comune, prin urmare, este importantă obținerea unei păci juste pentru Ucraina și pentru întreaga Europă”.

Este, de asemenea, important pentru noi toți în Europa ca sprijinul Europei pentru Ucraina să rămână la un nivel suficient, inclusiv pentru apărarea noastră împotriva terorii ruse”, a adăugat Zelenski, după ce Orban s-a împotrivit în interiorul UE și NATO ajutorului militar oferit Ucrainei în războiul cu Rusia.

Citiți și: Viktor Orban face prima vizită în Ucraina după invazia rusă din 2022 și se va întâlni cu Volodimir Zelenski

Menționăm că posibilitatea unei întrevederi Orban-Zelenski a fost evocată de la sfârșitul anului trecut, o întrevedere pregătitoare în acest scop având loc în ianuarie între miniștrii de externe ungar și ucrainean, Peter Szijjarto și Dmitro Kuleba. Ulterior, șeful diplomației ungare a declarat la începutul lui martie că răspunsul Ucrainei față de un document în 11 puncte ce i-a fost prezentat de Ungaria pe tema drepturilor minorităților naționale nu aduce mai aproape restabilirea acestor drepturi ale minorității maghiare.

Relațiile dintre Kiev și Budapesta sunt tensionate, guvernul ungar acuzând încălcarea drepturilor minorității maghiare din regiunea Transcarpatia. Aceste relații s-au degradat și mai mult după ce Viktor Orban a refuzat orice sprijin militar pentru Kiev și a avertizat că Ungaria nu va sprijini Ucraina în niciun for internațional atât timp cât nu sunt restabilite drepturile minorității maghiare.

Potrivit guvernului ungar, numeroși etnici maghiari din Ucraina care au fost înrolați în armata ucraineană au murit pe front. În iunie 2022, Rusia a transferat către Ungaria 11 prizonieri de război ucraineni de etnie maghiară, această înțelegere a Budapestei cu Moscova provocând iritarea Kievului.

Totuși, Viktor Orban a declarat astăzi la Kiev că dorește îmbunătățirea relațiilor cu Ucraina și să semneze un acord extins de cooperare bilaterală. De partea sa, Volodimir Zelenski a estimat că discuțiile avute cu premierul ungar pot servi ca bază pentru un viitor acord între Ucraina și Ungaria.

S-a lucrat mult pentru această vizită. Discuții importante despre viitorul Europei, securitate, dreptul internațional și Formula de Pace” a președintelui Zelenski, a scris pe social media șeful de cabinet al președinției ucrainene, Andrii Iermak, făcând referire la formula de pace a președintelui Zelenski.

Aceasta constă într-un document în zece puncte care cere în special retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internațional și crearea unui tribunal internațional pentru judecarea crimelor de război rusești. Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul și a cerut Kievului să recunoască „noile realități de pe teren”, respectiv pierderea Crimeei și a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

De partea sa, într-o propunere pentru o încetare a focului și o pace negociată, respinsă între timp de Ucraina și de aliații ei occidentali, președintele rus Vladimir Putin a cerut luna trecută retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson) și renunțarea de către Ucraina la aspirația de aderare la NATO, ca pas premergător reluării negocierilor între Moscova și Kiev pe baza acordului nefinalizat la tratativele desfășurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul.

Zelenski a declarat vineri, 28 iunie, că lucrează la un nou plan pentru a pune capăt războiului, în timp ce Ucraina continuă în același timp să se consolideze militar pentru a putea forța Rusia să accepte o „pace justă”.

Avem numeroși răniți și morți pe câmpul de luptă și printre civili. Nu vrem ca războiul să mai dureze ani de zile, de aceea noi vom pregăti acest plan în comun, pentru a-l pune pe masă în timpul unui al doilea summit pentru pace”, a adăugat Zelenski, referindu-se la conferința internațională care a avut loc luna trecută în Elveția și la care Rusia nu a fost invitată.

Președintele ucrainean a declarat joi, 27 iunie, la Bruxelles, că planul asupra căruia lucrează Ucraina, împreună cu susținătorii săi, ar trebui să fie prezentat la un al doilea summit. Potrivit Kievului, Rusia ar putea eventual să fie invitată la o asemenea reuniune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
28,24
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:4,63 m/s
Fri
21
Sat
23
Sun
25
Mon
27
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău