Orașul New York dă în judecată TikTok, Facebook și YouTube pentru dăunarea sănătății mintale a copiilor și adolescenților

  • 16 Februarie 18:53
Orașul New York dă în judecată TikTok, Facebook și YouTube pentru dăunarea sănătății mintale a copiilor și adolescenților

În SUA, tema determinată de problemele cauzate de platformele sociale asupra sănătății mintale mai ales la copii este foarte sensibilă. Orașul New York dă în judecată TikTok, Facebook și YouTube pentru dăunarea sănătății mintale a copiilor și adolescenților. Potrivit procesului, platformele operate de Meta, ByteDance, Google și Snap și-au construit cu bună-știință platformele pentru a „atrage, captura și a produce dependență la tineri”.

„Minorii trebuie protejați, asta e sigur. Nu degeaba aceste aplicații, așa cum a cerut și Garantul de confidențialitate, au peste 13 ani, adică sunt interzise copiilor sub 13 ani. Ideea, așadar, mai degrabă decât a intenta procese, este să facem mai mult în ceea ce privește sistemul de verificare a vârstei, adică să creăm condițiile pentru ca această regulă fundamentală privind vârsta de acces să fie respectată. Și platformele în sine pot și trebuie să facă mai mult în acest sens”, spune Massimiliano Dona, președintele Uniunii Naționale a Consumatorilor.

„Ceea ce este necesar este să investim mai mult în conștientizarea consumatorilor, începând din școli. De asemenea, părinții nu ar trebui să atribuie rețelelor sociale o funcție de divertisment și trebuie să învețe să identifice conținut de încredere și de calitate. Iată de ce ca asociație ne îndreptăm în această direcție cu proiectul Sprint, util pentru valorificarea conținutului și a creatorilor cu impact social pozitiv” conchide Dona.

Procesul din New York nu este primul de acest gen. În Statele Unite, problema daunelor cauzate de platformele sociale asupra sănătății mintale a copiilor este foarte sensibilă. Deja cu luni în urmă, zeci de state americane au deschis proceduri judiciare împotriva companiei care controlează Facebook și Instagram, scrie Mediafax.

Acuzația este că ar fi ascuns publicului riscurile de dependență cauzate de social media. Acuzația la adresa Meta este că a contribuit la un boom al problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor.

Tema efectelor produse de rețelele sociale și de internet asupra tinerilor este, de asemenea, foarte dezbătută în Europa. Toate procesele susțin că Meta a indus în eroare publicul în mod repetat cu privire la pericolele substanțiale pe care le aduc platformele sale. Meta ar fi indus cu bună-știință copiii și adolescenții să folosească în mod compulsiv rețelele sociale.

„Analizele au arătat că utilizarea platformelor Meta de către tineri este asociată cu depresie, anxietate, insomnie și multe alte rezultate negative”, se arată în reclamația depusă cu luni în urmă.

Printre altele, statele americane care s-au poziționat împotriva gigantului lui Mark Zuckerberg acuză pe Meta că a dezvoltat un model de afaceri în care copiii și tinerii petrec mai mult timp pe platformele online decât cu prietenii din viața reală.

Mai mult, Meta ar fi conștient de faptul că utilizatorii tineri sunt mai ușor de influențat. În special, statele SUA arată cu degetul, printre altele, împotriva funcțiilor și notificărilor „Like” care atrag permanent tinerii pe ecranele lor, la orice oră din zi (și noapte).

TikTok, de la ByteDance, și YouTube, de la Google, sunt, de asemenea, subiectul a sute de procese intentate în numele părinților copiilor și al districtelor școlare.

„Meta a exploatat tehnologii puternice și fără precedent pentru a atrage, angaja și, în cele din urmă, a reprezenta o capcană pentru tineri și adolescenți. Scopul său este profitul”, se arată în plângeri.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,12 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău