Orașele nenăscute ale Chinei

  • 17 Martie 2016 11:50
Orașele nenăscute ale Chinei

Pe teritoriul Chinei se află sute de orașe care au aproape tot ceea ce presupune un stil de viață urban modern: complexuri de apartamente, faleze, zgârie-nori, monumente. Totul cu excepția unui element major: locuitorii.

Aceste orașe misterioase și complet goale fac parte dintr-un proiect amplu al Chinei de a reloca 250 de milioane de cetățeni care locuiesc în prezent în zone rurale în zone urbane până în anul 2026 și există deja zeci de asemenea locații gata să fie populate.

Fotograful Kai Caemmerer a fost fascinat de aceste planuri urbane și în 2015 a călătorit în China pentru a le vizita și explora. Colecția sa de fotografii „Orașele nenăscute” ilustrează un concept cu totul aparte de dezvoltare urbană.

„Spre deosebire de America, unde orașele se dezvoltă treptat și cresc în funcție de economia locală, aceste noi orașe chineze sunt construite până în stadiul final înainte de a începe popularea lor „, a declarat Caemmarer pentru Business Insider, citat de publicația The Independent.

Noile zone rezidențiale sunt adesea orașe satelit dezvoltate în jurul unui oraș mai vechi. Fiind fotograf specializat pe arhitectură, aceste orașe goale l-au fascinat imediat, noțiunea modernă de oraș-fantomă devenind extrem de atrăgătoare într-un mod destul de ciudat, a declarat Kai.



Caemmarer a locuit timp de 80 de zile în orașe aflate în apropierea acestor locuri stranii pentru a veni în fiecare dimineață, la răsărit și în fiecare seară, la apus, să le fotografieze. Fotograful a descris experiența drept „ireală” și „surprinzătoare”. În rarele ocazii în care s-a întâlnit cu oameni, aceștia erau intrigați mai curând de aspectul arhaic și supradimensionat al aparatului său foto decât de prezența sa acolo.

„Aceste imagini documentează un moment complex al urbanizării Chinei”, spune Caemmerer. „Multe dintre noile orașe nu vor fi complet populate și locuite mai devreme de 15-25 de ani de la începerea construcției. În prezent nu putem decât să ne imaginăm cum va arăta viața locuitorilor de aici.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
9,24
Câțiva nori
Umiditate:66 %
Vint:3,09 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău