Oraș din Thailanda, invadat de maimuțe. Locuitori baricadați, lupte între bande rivale și teritorii interzise oamenilor

  • 24 Iunie 2020 15:27
Oraș din Thailanda, invadat de maimuțe. Locuitori baricadați, lupte între bande rivale și teritorii interzise oamenilor

Locuitori baricadați, lupte între bande rivale, teritorii interzise oamenilor – în orașul Lopburi din Thailanda. Mii de macaci care trăiesc în libertate nu mai atrag turiștii absenți din cauza pandemiei și au scăpat de sub control, forțând autoritățile să reacționeze, relatează miercuri AFP, preluată de Agerpres.

”Locuim într-o cușcă, iar maimuțele trăiesc afară”, a declarat printre suspine Kuljira, nevoită să acopere curtea casei sale cu o structură imensă de plasă. ”Excrementele sunt peste tot pe străzi, mirosul este insuportabil, mai ales când plouă”, a adăugat ea pentru AFP înainte de a se întoarce în magazinul ei din din centrul Lopburi, fostă capitală khmeră, situată la 150 de kilometri nord de Bangkok.

Câteva standuri mai departe, Taweesak, un alt comerciant, a amplasat tigri și crocodili de pluș în încercarea de a speria primatele și în plus folosește un baston pentru a le alunga din magazinul său.

În trei ani, populația primatelor s-a dublat – 6.000 de macaci coabitează în prezent cu cei 27.000 de locuitori.

Alungate din habitatul lor natural și stabilite inițial în zona unui templu din centrul orașului, acestea au invadat de-a lungul anilor străzile adiacente, apropiindu-se tot mai mult de clădiri și obligându-i pe comercianți să-și coboare definitiv draperiile.

Fostul cinematograf din oraș a devenit chiar cimitirul acestor animale, locul în care depun cadavrele semenilor și pe care îl apără cu înverșunare.

Principala atracție turistică din Lopburi, maimuțele au fost mult timp tolerate de populație, constituind o sursă semnificativă de venit.

Sute de macaci flămânzi

Însă, Thailanda și-a închis granițele după izbucnirea pandemiei de coronavirus, iar vizitatorii străini, care obișnuiau să hrănească primatele pentru a-și face selfie-uri cu acestea, sunt absenți, ceea ce face ca situația să scape și mai mult de sub control.

Imagini cu grupuri de sute de macaci flămânzi care se luptă în mijlocul străzii pentru mâncare au fost prezentate în media și pe rețelele sociale.

Autoritățile au lansat săptămâna aceasta o campanie de sterilizare, prima pe scară largă în trei ani. Obiectivul: castrarea a cinci sute de primate, masculi și femele, pentru a frâna înmulțirea lor.

Atrase de mâncarea plasată în cuști de dimensiuni mari, maimuțele sunt apoi adormite, transportate la o clinică veterinară unde sunt tatuate în funcție de sexul lor și de ”banda” în care trăiesc. Ele sunt eliberate apoi după o serie de analize.

La 20 iunie, prima zi a campaniei, „am capturat o sută, dar vom opera doar jumătate”, a spus Narongporn Daudduem, director în cadrul departamentului de parcuri și faună sălbatică din Lopburi. ”Unele au fost deja sterilizate, altele alăptează, iar altele sunt încă prea tinere”, a explicat el.

Această campanie de sterilizare este posibil să nu fie suficientă și este studiată o altă soluție, mai durabilă – eliminarea tuturor primatelor din oraș și gruparea lor într-un sanctuar construit în apropiere.

Între timp, locuitorii din Lopburi trebuie să găsească în continuare soluții. Pentru a preveni escaladarea situației, comercianții hrănesc chiar ei macacii, cu mâncare sau dulciuri.

”Aceste maimuțe au deprins obiceiul de a mânca orice, ca și oamenii. Nu este bine pentru sănătatea lor”, a declarat Pramot Ketampai, care lucrează în complexul khmer din centrul orașului. ”Cu cât sunt hrăniți mai mult, cu atât stochează energie pe care o vor utiliza reproducându-se”, a adăugat el, denunțând acest cerc vicios.

În ciuda problemelor, Taweesak nu pune la îndoială importanța prezenței primatelor mici pentru oraș. ”Ce-ar fi Lopburi fără maimuțele sale? Ele sunt cele care îi vor readuce pe turiști”, spus el.

 

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău