Ora de vârf | Vlad Țurcanu: Chișinăul are destule pârghii prin care să forțeze Tiraspolul să se conformeze unor reguli

  • 22 Martie 2017 19:03
0%
00:00:00
00:00:00

Chișinăul are destule pârghii prin care să forțeze administrația nelegitimă de la Tiraspol să se conformeze unor reguli, susține fostul consilier prezidențal Vlad Țurcanu, referindu-se la deschiderea unui punct de control moldo-ucrainean la frontiera de pe segmentul transnistrean. 

”Vedem cum activarea unei singure inițiative a început să dea rezultate. După inițierea alături de colegii ucraineni și cu sprijinul UE a unui punct de control la frontiera moldo-ucraineană pe segmental transnistrean, la Cuciurgan, a unui punct de control, liderul separatist de la Tiraspol îi vorbește dlui Rogozin la Moscova despre disponibilitatea sa de a face ca și cum cedări Chișinăului, în acest context. Spune, între altele, că a simplificat regimul de funcționare a școlilor cu predare în limba română din regiune. Presupunem că această simplificare înseamnă că dl respectiv a relaxat modalitatea de intimidare a administrației, a profesorilor și a elevilor de la respectivele instituții școlare.

Devine clar că, în toți acești ani de când durează acest conflict înghețat, am avut, destule pârghii prin care să influențam liderul de la Tiraspol și nu le-am folosit. Imaginați-vă că am fi recurs la asemenea mecanisme în urmă cu câțiva ani, ar fi fost prevenite anumite drapaje foarte profunde la care s-au dedat liderii transnistreni în raport cu cetățenii R. Moldova și s-ar fi conformat în acest fel unor reguli elementare. Ei nu s-au conformat nici celor două decizii ale CEDO.

Însă nu trebuie să ne așteptăm că această deschidere de care spune Krasnoselski ar dura foarte mult. Pentru că el ar putea reveni la practicile de presiune cu care ne-au obișnuit și predecesorii săi – Smirnov și Șevciuk, pentru a folosi frontiera moldo-ucraineană după bunul lor plac, sau mai bine zis după reaua lor intenție, dacă e să ne amintim de contrabanda care s-a efectuat pe acest segment de frontieră în ultimii 25 de ani.  Rămâne de văzut în ce măsură se vor menține pe poziții autoritățile de la Chișinău în ideea de a continua procesul de control a frontierei noastre de est”, a declarat Vlad Țurcanu.

Amintim că marți, liderul separatist de la Tirapol, Vadim Krasnoselski a cerut din nou Rusiei să convingă R.Moldova și Ucraina să renunțe la instituirea controlului mixt la punctul de trecere Cuciurgan, în cadrul unei discuții cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău