Ora de Vârf | Vlad Țurcanu: Alegerile noi în municipiile Chișinău și Bălți nu vor putea fi evitate

  • 08 Martie 2018 16:13
0%
00:00:00
00:00:00

Pare tot mai probabil că alegerile noi în municipiile Chișinău și Bălți nu vor putea fi evitate, iar campania electorală a început înainte să se producă anunțul CEC privind desfășurarea acestora, a remarcat analistul politic Vlad Țurcanu.

Acesta a subliniat, în emisiunea Ora de Vârf de la Radio Chișinău, că aceste alegeri vor fi un test pentru cele din toamnă. În prima instanță se va clarifica faptul dacă se va produce sau nu o coalizare a partidelor care declară și fac ceva,  în vederea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Potrivit analistului, dacă nu se produce această apropiere la alegerile din Chișinău și Bălți, atunci de ce s-ar întâmpla asta în pragul alegerilor parlamentare.

„CEC a dat sentimentul că poate lua și o altă decizie decât cea logică, de declanșare a procesului electoral pentru cele două mari orașe. Însă pe măsură ce au început să parvină mesaje din sânul partidelor (și, probabil, reacții din partea unor oficiali străini), pare tot mai probabil că alegerile noi în municipiile Chișinău și Bălți nu vor putea fi evitate. Așa încât partidele s-au activizat, scenariile făcând parte și ele din jocul politic și campania electorală care a început înainte să se producă anunțul CEC. Mai întâi a venit, foarte repede, decizia Platformei DA de a se lansa în cursa pentru primăria Chișinăului cu un candidat propriu, Andrei Năstase (fără consultări prealabile cu partenerul PAS).

Și, după aceea, declarația foarte disputată și interpretabilă a PD, care sugerează că se poate coaliza cu niște, practic, inamici politici cum sunt PAS și Platforma, pentru a contracara socialiștii. Și aici am avea ce comenta în plus, față de primele reacții, la cald.

Atunci când este verbalizată o asemenea propunere, ea este percepută în context. Contează și ce a fost până acum, câte s-au făcut și câte nu s-au făcut. Orice s-ar spune despre micimea noastră ca țară sau despre inadaptabilitatea noastră la lumea modernă, noi am trăit niște evenimente, am urmărit niște procese. Și ele stau impregnate în mintea noastră.

Și orice încercare de a anula, de a șterge cu buretele lucrurile care s-au întâmplat, oricât de nobilă ar fi această încercare, trezește suspiciiune. Și, după cum vedem, sunt sortite eșecului. Nouă ne este greu să renunțăm la niște concepte false, cărora li s-a dovedit lipsa de obiectivitate, cum ar fi falsurile istorice. Darămite să uităm niște acțiuni și vremuri pe care le-am trăit, care s-au petrecut sub ochii noștri. 

De asemenea, asta e important pentru ca oamenii să continuă să creadă în lege, să meargă a doua zi la serviciu, să-și respecte superiorii, să-și plătească taxele. Să creadă că ordinea va fi restabilită. Că tragedia sau incidentul tocmai produs nu a fost decât o întâmplare, o excepție de la regulă. Mobilizarea oamenilor către ordine așa se face, prin forța exemplului, nu prin apeluri lipsite de substanță sau de conținut.

Și în cazul nostru lucrurile arată un pic altfel. Noi trecem cu nonșalanță peste niște fapte care ne-au afectat puternic mentalul colectiv, acceptăm impunitatea. Infractorii continuă să se plimbe printre noi. Cele mai grele infracțiuni prevăzute de Codul penal au rămas nepedepsite, cum ar fi furturile din avuția publică sau nesocotirea Constituției de către sepataiștii de la Tiraspol. Și când în această situație vii și faci propuneri, de parcă nimic nu s-a întâmplat, reacția societății va fi aceea pe care am urmărit-o: neîncredere, suspiciune, respingere”,  a declarat Vlad Țurcanu.

Comisia Electorală Centrală se va întruni luni în ședință pentru a stabili data alegerilor locale noi în municipiile Chișinău și Bălți. Pe ordinea de zi figurează și chestiunea privind devizul de cheltuieli pentru cele două scrutine, preconizate pentru 20 mai.

Amintim,  că primarii de Chișinău și Bălți, Dorin Chirtoacă și, respectiv, Renato Usatîi și-au anunțat demisia în luna februarie, ambii acuzând presiuni din partea guvernării, pe numele lor fiind deschise și dosare penale.

Pentru alegerile din Chișinău, președintele Platformei DA, Andrei Năstase și-a anunțat deja candidatura, iar Partidul Democrat a anunțat că va susține un candidat comun al partidelor pro-europene, decizie criticată de acestea, care consideră că PDM va încerca doar să compromită opoziția pro-europeană.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău