Ora de Vârf | Ion Tăbîrță: Subiectul justiției rămâne unul prioritar pentru R. Moldova și pentru Statele Unite promovate la nivel internațional

  • 06 Decembrie 2022 17:17
0%
00:00:00
00:00:00

Vizita președintei Maia Sandu în Statele Unite ale Americii are o conotație politică foarte puternică pentru Republica Moldova, consideră analistul politic Ion Tăbârță.

Acesta a remarcat în emisiunea Ora de Vârf de la Radio Chișinău,  că nu în zadar Maia Sandu a mulțumit Statelor unite pentru combaterea oligarhiei și a făcut referință la decizia Trezoreriei SUA de a include în lista de sancțiuni, oligarhii fugari de la Chișinău.   Este de așteptat ca după această vizită a președintei Maia Sandu relația dintre Republica Moldova și SUA să crească în consistență și să avem mai multe direcții de cooperare între state.  Rep. Moldova are nevoie de suport din exterior pentru a realiza reformele care și le-a asumat, a declarat expertul în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” la Radio Chișinău:

„Unul din subiectele discutate de președintele Maia Sandu la Washington este criza anume energetică. Vor fi abordate și alte subiecte; reformarea justiției, noi avem nevoie de suport din exterior. Deocamdată actuala guvernare nu are capacitate de a penetra această castă. Chiar putem să îi spunem castă a instituțiilor de drept, a instituțiilor din Justiție ca să se reformeze, pentru că: fie în Procuratură avem o dispută a clanurilor, fie în cazul judecătorilor avem o închidere și de a nu permite de a intra în interiorul acestei categorii pentru a realiza anumite reforme. Guvernarea nu are capacități necesare de a urgenta și de a rupe cumva acest cerc vicios. Subiectul justiției rămâne unul prioritar pentru Rep. Moldova și pentru Statele Unite promovate la nivel internațional.  ”

Promovarea relațiilor economice prin crearea unui mediu de afaceri propice și transparent, este o altă parte a discuțiilor purtate de Maia Sandu cu diverse organizații internaționale. Pentru dezvoltarea  relațiilor cu aceste țări, Rep. Moldova trebuie să creeze un climat investițional favorabil, iar trecutul istoric cu plăți informale ar trebui extirpat, a subliniat Ion Tabârță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău