Ora de Vârf | Ion Tăbîrță: OSCE-ul nu are misiuni în zonele de conflict, are misiuni de intermediere în zonele de post conflict

  • 05 Decembrie 2022 17:35
0%
00:00:00
00:00:00

În contextul războiului din Ucraina, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) trebuie să-și revadă misiunea sa, consideră comentatorul politic Ion Tăbârță.

El a amintit, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău, că misiunea OSCE în Rep. Moldova este de a facilita  reglementarea conflictului transnistrean sub toate aspectele sale, consolidând independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute în plan internațional. Nici Rep. Moldova, dar nici OSCE-ul nu are pârghii pentru a obliga Rusia să-și respecte angajamentul său internațional de a-și retrage trupele și munițiile de pe teritoriul R. Moldova, de aceea, organizații ca OSCE, trebuie să-și revadă mecanismele,  a spus Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău. 

„După sfârșitul războiului rece a apărut o serie de conflicte regionale, conflicte la periferia continentului European, pe care Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) s-a angajat să le soluționeze. Inclusiv, avem din anul 1993, misiunea OSCE și în Rep. Moldova, în contextul reglementării transnistrene. Acum, de fapt OSCE are un principiu de funcționare care trebuie să demonstreze în mod ideal, consens. Toate deciziile și declarațiile trebuie luate prin consensul obligatoriu a tuturor părților. Acum, în contextul războiului din Ucraina, desigur că OSCE-ul trebuie să-și revadă misiunea sa. OSCE-ul nu are misiuni în zonele de conflict, are misiuni de intermediere în zonele de post conflict. De aceea, acum Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa nu poate să participe la intermedierea din Ucraina”, a spus Ion Tăbârță.

Amintim că, șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu, a participat împreună cu miniștrii de externe și înalți oficiali din întreaga regiune OSCE la cel de-al 29-lea Consiliu al miniștrilor afacerilor externe la invitația președintelui în exercițiu al organizației, ministrul afacerilor externe al Poloniei, Zbigniew Rau.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău