Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Uniunea Europeană a avut o importanță majoră în democratizarea societăților post-comuniste, iar acum oferă o oportunitate istorică inclusiv pentru Rep. Moldova (Audio)

  • 02 Mai 15:08
0%
00:00:00
00:00:00

Pe de altă parte, el subliniază că în contextul provocărilor de securitatea actuale, Uniunea Europeană  trebuie se transforme dintr-un actor economic în unul geopolitic. Uniunea Europeană a avut o maximă importanță în democratizarea societăților post-comuniste, iar acum oferă o oportunitate istorică pentru alte state din Balcani și Estul Europei, inclusiv pentru Rep. Moldova, susține comentatorul politic Ion Tăbârță.

El a subliniat, în cadrul emisiunii ”Ora de vârf” de la Radio Chișinău, că integrarea României în Uniunea Europeană a adus avantaje mari și pentru R. Moldova, inclusiv prin oferirea posibilității de a călători și munci în statele membre UE persoanelor care dețin cetățenie română:

În contextul provocărilor de securitatea actuale, inclusiv prin aderarea Ucrainei, Uniunea Europeană  are nevoie să se transforme dintr-un actor economic în unul geopolitic, mai consideră analistul Ion Tăbârță. În acest sens președintele francez Emmanuel Macron a lansat și anumite inițiative de schimbare a mai multor tratate care au stat la fundamentul construcției europene, mai amintește analistul.

La 1 mai s-au împlinit 20 de ani de la cel mai mare val de extindere a Uniunii Europene. Extinderea istorică din 2004 a încorporat în Uniunea Europeană Cehia, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia, dar și Malta și Cipru. Parte a aceluiași val de extindere a fost și accederea în 2007 a României și Bulgariei, incapabile să adere în 2004 din cauza problemelor cu statul de drept și corupția, dar care sunt incluse oficial de Comisia Europeană tot în al cincilea val de extindere.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,57 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău