Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Sistemul electoral aplicat în Republica Moldova este unul imperfect, cu liste de partid închise, de aceea produc multe discuții și comentarii în societate

  • 17 Mai 2021 15:30
0%
00:00:00
00:00:00

Sistemul electoral aplicat în Republica Moldova este unul imperfect, cu liste de partid închise, de aceea produc multe discuții și comentarii în societate, observă analistul politic Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău.

De asemenea, expertul observă că liderii rămân locomotivele partidelor, pentru a le asigura accesul la putere:

„Lista de candidați a fost tot timpul un subiect important. La noi, în continuare avem aspectul personalizat al partidelor politice, cetățenii încă mai asociază partidele cu liderii, cu politicienii care fac parte din acest partid. Desigur, cine este liderul, locomotiva electorală, contează foarte mult. De aceea, va fi interesant să urmărim prestația PAS-ului, fără Maia Sandu președinte. Din acest considerent, al locomotivelor electorale, Igor Dodon are acum nevoie de Vladimir Voronin. Toată lumea vrea să vadă cine face parte dintr-o anumită garnitură cu șanse, pe lângă liderul partidului. Și de aici toată această vâlvă și comentarii legate de cine este primul, al doilea etc. În acest sens, trebuie îmbunătățit sistemul electoral. După aceste alegeri, politicienii moldoveni, dacă vor să îmbunătățească sistemul electoral al Rep. Moldova, să sporească competiția în interiorul partidelor, ar trebui să se gândească la o reformă, dar nu cum a fost cea a lui Plahotniuc, dar o reformă pentru perfecționarea sistemului electoral din Rep. Moldova”, a declarat Ion Tăbârță. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău