Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Securitatea cibernetică în zilele noastre, în era electronică, este foarte importantă

  • 20 Decembrie 2022 17:40
0%
00:00:00
00:00:00

Securitatea cibernetică este importantă pentru orice stat, într-o eră în care comunicarea are loc în format digital. Când avem mai multe modalități de a întreține anumite legături, relații la nivelul instituțiilor de stat, orice asigurare a securității cibernetice este esențială, afirmă analistul politic Ion Tăbârță în cadrul emisunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

„Instituțiile statului comunică digital între ele și avem nevoie de securitatea datelor, securitatea informației. Anume din motivul neasigurării până la capăt a securității cibernetice, s-a pus pe pauză, cel puțin acum, proiectul privind votul electronic, pentru că exista intenția de a se introduce votul electronic în Rep. Moldova, însă nu avem nici o asigurare că votul cetățenilor din Republica Moldova nu va fi un vot de vreo 120% al unor hackeri dintr-o regiune rusă. De aceea, dacă vrem să fie asigurată o securitate statală, securitatea cibernetică în zilele noastre, în era electronică, este foarte importantă”, a spus Ion Tăbârță.

Riscurile securității cibernetice a Rep. Moldova au fost subiectul principal discutat, ieri, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocată de președintele Maia Sandu.  Membrii CSS au analizat modul de organizare a sistemului național de securitate cibernetică, precum și riscurile și provocările cu care se confruntă acesta. 

Conducătorii instituțiilor abilitate au raportat despre acțiunile întreprinse pentru a consolida capacitățile de apărare cibernetică a statului. De asemenea, ei au primit recomandări cum să eficientizeze procesele ce țin de securitatea cibernetică, cum să reorganizeze sistemul de monitorizare și de răspuns la atacurile cibernetice, se arată într-un comunicat al președinției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău