Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Republica Moldova, cu părere de rău, este un teren prielnic pentru propaganda rusească

  • 06 Martie 2023 17:09
0%
00:00:00
00:00:00

Misiunea civilă de consiliere sub egida Uniunii Europene în Rep. Moldova va avea rolul de consolidare a rezilienței instituțiilor statului, creșterea nivelului de trai al populației, precum și combaterea propagandei ruse în Rep. Moldova, susține analistul  politic Ion Tăbârță în cadrul emisiunii Ora de Vârf, de la Radio Chișinău. Potrivit expertului, cu o pătură largă a populației cu un nivel scăzut de trai,  dar și cu mulți vorbitori de limbă rusă, Rep. Moldova reprezintă în prezent un mediu prielnic pentru acțiunile de dezinformare și propagandă a Federației Ruse.

„Vor veni consilieri care au experiență cum se construiesc instituții statale, ce să faci pentru a dezvolta mediu de afaceri, cum să combați propagandă. Pentru că aici avem această legătură interdependentă: propaganda și dezinformarea tot timpul au un teren mai prielnic în societățile sărace, cu atât mai mult când ne referim la propaganda rusă în teritoriile rusolingve. Rep. Moldova, cu părere de rău este un teren prielnic pentru propaganda rusească. Avem un bun segment de populație săracă, avem populație care este vorbitoare de limbă rusă – ceea ce reprezintă un factor pozitiv. De acest avantaj al faptului că majoritatea populației cunoaște limba rusă se folosește din plin dezinformarea și propaganda rusă.

Pentru a crește nivelul de trai, pentru a combate dezinformarea avem nevoie de instituții funcționale. Și cred că anume acesta este scopul acestei Misiuni civile a UE. Pentru că atunci când vorbim de creșterea rezilienței și capacității noastre de a ne securiza nu ne referim strict la armată, deși poate repreizintă cel mai important factor. Sunt însă și alți factori care pot discredita un parcurs european. De aceea cred că acești consilieri vor avea acest scop: construcția instituțiilor pentru a crește reziliența statului, creșterea nivelului de trai- este important ca cetățeanul de rând să simtă și el beneficii la nivel propriu în urma implementării parcursului european. Totodată trebuie să combatem această propagandă care distorsionează realitățile. Cred că această echipă de consilieri venită din UE va acționa prioritar pe aceste paliere”, susține Ion Tăbârță

Despre instituirea în Rep. Moldova a unei misiuni civile în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună a UE, a vorbit la Bruxelles, după Consiliul Afaceri Externe, șeful diplomației europene Josep Borrell, fiind ulterior anunțată și de ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Subiectul a fost introdus pe agenda reuniunii la inițiativa României, care a mai propus crearea unui centru pentru combaterea dezinformării, dar și instituirea unui regim de sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău