Ora de Vârf | Ion Tăbârță: R. Moldova, care are o regiune separatistă pe teritoriul său, poate fi atrasă într-un conflict regional

  • 11 Ianuarie 2022 17:04
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova se află printre statele din zona de interes al Federației Ruse, pe lângă Ucraina și Kazahstan, atrage atenția comentatorul politic Ion Tăbârță, în contextul evenimentelor care au loc în aceste două țări. Totodată, expertul atenționează că Rep. Moldova, care are o regiune separatistă pe teritoriul său, poate fi atrasă într-un conflict regional:

Kazahstan și Ucraina reprezintă principalele state în strategiile geopolitice ale Federației Ruse. Ucraina este strategic importantă pentru interesele Rusiei în Europa, iar Kazahstanul - pentru interesele Rusiei în Asia Mijlocie. De aceea, Rusia probabil se va bate pentru aceste două state, dar și pentru Belarus, în tot ceea ce numește Putin un fel de cruciadă geopolitică împotriva expansiunii Occidentului.

Pe lângă aceste trei state arhiimportante pentru Rusia, însă, mai sunt și restul statelor din spațiul exsovietic pe care Federația Rusă le consideră  că sunt parte a spațiului său vital de influență. Printre ele, evident, este și Rep. Moldova. Totodată,  nu trebuie să uităm că Federația Rusă deține controlul asupra unei părți teritoriale a Rep. Moldova și poate fi implicată într-un conflict regional și prin prisma evenimentelor din Ucraina.

Situația este foarte importantă și va depinde de rezultatul negocierilor dintre principalii actori internaționali  SUA, UE, NATO și Federația Rusă. Rusia vrea anumite garanții, însă acestea nu sunt din sec. al 21-lea. Nimeni în lumea actuală civilizată nu le poate garanta.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău