Ora de Vârf | Ion Tăbârță: R. Moldova are puține resurse să-și modernizeze de una singură Armata Națională

  • 10 Ianuarie 2023 16:50
0%
00:00:00
00:00:00

Autoritățile din Republica Moldova trebuie să acorde o atenție sporită modernizării Armatei Naționale, mai ales în contextul regional complicat, atenționează analistul politic Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

Referindu-se la recepționarea de către Ministerul Apărării a unui un lot de transportoare blindate Piranha din partea Germaniei, expertul a subliniat că R. Moldova nu poate să-și asigure de una singură capacitățile de apărare și trebuie să colaboreze cu partenerii săi pentru modernizarea sectorului de apărare:

„R. Moldova are puține resurse să-și modernizeze de una singură Armata Națională și pe această cale vedem acest ajutor venind din partea statelor europene, în cazul dat vorbim concret de Germania.

Armata națională trebuie dotată, trebuie echipată. Vreau să cred că guvernarea noastră va moderniza armata națională. Se vede deja că acționează în această direcție. Această modernizare poate avea loc în mod rapid, desigur cu ajutorul partenerilor de dezvoltare. Întâmplător sau nu, imediat după vizita prim-ministrei Nataliei Gavriliță în Germania, avem acest anunț lotul de transportoare blindate primite de către Republica Moldova din partea Bundestagul Germaniei. Cu siguranță această livrare din partea Germaniei a fost coordonată de mai mult timp. Nu este vorba de o zi, două, însă, nu exclud că în cazul vizitei a fost abordat și subiectul ajutorului acordat pentru ca statul nostru să-și modernizeze propria armată”, spune Ion Tăbârță.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, primele unități urmau să fie aduse astăzi în Republica Moldova.

Tehnica este destinată modernizării capabilităților Armatei Naționale și este recepționată în baza aranjamentului semnat cu Guvernul Germaniei în luna octombrie 2021.

Transportoarele vor fi utilizate în cadrul procesului de instruire a militarilor, care urmează să fie detașați în misiuni internaționale de menținere a păcii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău