Ora de Vârf | Ion Tăbârță: ”Oficialii europeni, când au declarat susținere pentru actualul partid de guvernământ, au făcut referire la faptul că mecanismul condiționalităților nu dispare”

  • 20 Septembrie 2022 16:55
0%
00:00:00
00:00:00

Negocierile pentru aderarea Rep. Moldova la Uniunea Europeană ar putea începe anul viitor, în cazul în care autoritățile de la Chișinău vor progresa în implementarea reformelor, declară europarlamentarul Siegfried Mureșan. Principalele reforme pe care autoritățile de la Chișinău ar trebui să le implementeze pentru a porni procesul de integrare europeană sunt în domeniul justiției și combaterii corupției,  precum și „dezoligarhizarea” sistemului instituțional, a subliniat expertul Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii ”Ora de vârf”,  de la Radio Chișinău. 

”Oficialii europeni, când au declarat susținere pentru actualul partid de guvernământ, partid pro-european, au făcut referire la faptul că mecanismul condiționalităților nu dispare, iar principalul criteriu de susținere va fi cel legat de cum guvernarea va reuși să implementeze anumite reforme. Uniunea Europeană, la momentul acordării statului de țară candidată, a pus Rep. Moldova opt-nouă precondiții pentru a începe negocierile propriu-zise.  Printre acestea și cele legate de reforma justiției, de procesul de ”dezoligarhizare” a statului. Rep. Moldova are nevoie de instituții funcționale, care să se bazeze pe lege, pe anumite reguli și nicidecum să se ghideze de interesele anumitor grupuri, anumitor clanuri ”, a spus Ion Tăbârță.

În același timp, expertul a atenționat că principalele riscuri care amenință buna desfășurare a reformelor sunt destabilizarea situației politice în R. Moldova prin proteste ale forțelor de stânga și revenirea la putere a unor forțe vechi, oligarhice, care nu-și doresc reforme pro-europene:  

”Aceste partide politice încearcă să destabilizeze situația. Ele mențin în continuare riscul ca vectorul european să nu fie unul ireversibil. Dacă, să admitem că mâine se schimbă și vine un partid de stânga, orientat pe criterii geopolitice, atunci vectorul de dezvoltare dacă nu va fi deturnat, la fel cum s-a întâmplat în perioada socialiștilor, ar putea fi stopat, sau va fi într-o anumită stagnare. În plus, avem și rezistența vechiului sistem oligarhic care, la fel,  nu-și dorește reforme pro-europene pentru că vor avea de pierdut. Mulți dintre ei care au un trecut destul de controversat, care au comis anumite ilegalități ar putea fi trași la răspundere. Desigur ei nu-și doresc acest vector de dezvoltare pentru Rep. Moldova.”, a declarat Ion Tăbârță.

Amintim că Republicii Moldova, alături de Ucraina, le-au fost acordate statutul de tară candidat la Uniunea Europeană, la 23 iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău