Ora de Vârf | Ion Tăbârță: NATO a contribuit din plin la dezvoltarea unor aspecte ce țin de securitatea Rep. Moldova

  • 30 Noiembrie 2022 17:37
0%
00:00:00
00:00:00

Participarea Rep. Moldova, Bosniei și Herțegovinei și Georgiei alături de Ucraina, la Reuniunea NATO la nivel de miniștri de externe care a avut loc la București, demonstrează că problemele de securitate nu pot fi limitate doar la statele Alianței, este de părere analistul Ion Tăbârță. În emisiunea ”Ora de vârf” de la Radio Chișinău, expertul a subliniat o serie de proiecte, non-militare, pe care NATO le-a dezvoltat în Rep. Moldova și care sunt mai puțin cunoscute pentru opinia publică.

”Se cere de menționat un proiect implementat de NATO în Rep. Moldova care a lichidat urmările acelor depozite de pesticide, moștenite încă din perioada sovietică, depozitate pe teritoriul țării mai bine de 20 de ani. Aceste depozite erau adevărate bombe ecologice, pe lângă aceasta provocau numeroase boli precum cancerul. În acest mod Alianța Nord Atlantică a contribuit la crearea unui mediu mai sigur în Rep. Moldova.

În același timp, armata noastră națională, corpul nostru de ofițeri s-a instruit datorită unor proiecte de schimb de experiență reciproc, de instruire, tot în urma unor parteneriate cu NATO. Prin urmare, deși în proporții limitate, Alianța a contribuit din plin la dezvoltarea unor aspecte ce țin de securitatea noastră”

În context Ion Tăbârță a subliniat că o problemă în Rep. Moldova este moștenirea unor clișee din perioada sovietică despre NATO ca amenințare și  nu ca un garant de apărare a securității în regiune.

”Aici cred este și de datoria autorităților de a schimba optica, care există la o parte din societate noastră,  care nu este tocmai corectă, privind Alianța Nord Atlantică. Cred că este nevoie de o mai largă informare pentru cetățeni pentru ca ei să cunoască corect cine contribuie la securitatea continentului european, și cine nu. NATO nu a agresat state europene cum face cum face în acest moment, și a făcut Federația  Rusă. ”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău