Ora de Vârf | Ion Tăbârță: În afara Ucrainei, care este expusă unei agresiuni militare directe, Rep. Moldova este statul din afara NATO cel mai mult expus presiunilor din partea Federației Ruse

  • 11 Iulie 2023 16:59
0%
00:00:00
00:00:00

Declarația cu referire la Republica Moldova, care urmează a fi adoptată la summitul NATO de la Vilnius, va ține cont de situația regională, agresiunea militară rusă din Ucraina, precum și de războiul hibrid dus de Moscova în Republica Moldova, a anticipat analistul politic Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

El crede că în declarație se va face referință inclusiv la viitorul relației Rep. Moldova cu Alianța Nord-Atlantică și în acest sens, susține Ion Tăbârță, este important ca guvernarea să știe exact și clar care sunt cerințele și așteptările de la relația cu NATO.

„Liderii europeni, inclusiv președintele român Klaus Iohannis, înainte de a merge la Vilnius, s-a referit la subiectul Rep. Moldova, când a vorbit despre consolidarea flancului estic al Alianței Nord-Atlantice în a face față acelor amenințări și pericole la adresa securității care vin dinspre Federația Rusă. El a făcut referință anume la Rep. Moldova, pentru că, în afara Ucrainei, care acum este expusă unei agresiuni militare directe din partea Federației Ruse, este statul din afara Alianței Nord-Atlantice cel mai mult expus presiunilor din partea Federației Ruse. Scopul major al Kremlinului este să fie stopat parcursul european al Rep. Moldova și la Chișinău să existe guvernări care să mențină Rep. Moldova în sfera geo-politică a Moscovei. Probabil, în această declarație, în urma discuțiilor purtate cu delegația moldovenească în frunte cu domnul Popescu (șeful diplomației moldovenești n.r.), se va face și o referință la viitorul relației noastre cu Alianța Nord-Atlantică. Este și o problemă a Chișinăului, pentru că noi nu ne-am definitivat cum vrem să construim în perioada următoare relația cu NATO, care să fie aceasta. Avem un cadru constituțional, care spune că Rep. Moldova este stat neutru și relația noastră cu NATO a fost construită în acest cadru constituțional, parteneriatul pentru pace, planul individual de acțiuni. Relația noastră cu NATO a reieșit anume din acest cadru juridic trasat în anul 1994. Realitățile sunt altele acum. De aceea, trebuie să știm clar ce vrem de la această relație cu NATO și cum această relație contribuie la securitatea statului nostru mai accentuat, chiar și în condițiile statutului de neutralitate”, a spus Ion Tăbârță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,57 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău