Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Ieșirea din vigoare a Acordului ce prevedea acordarea de către Guvernul României a unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de o sută de milioane de euro are două aspecte: unul politic și al doilea de incompetență

  • 30 Martie 2021 15:35
0%
00:00:00
00:00:00

Analistul politic Ion Tăbârță a comentat la emisiunea Ora de Vârf, de la Radio Chișinău că pe de o parte, autoritățile R. Moldova nu au știut cum să gestioneze și să asimileze acești bani, iar pe de altă parte și-au asumat meritele politice pentru proiectele realizate din finanțarea oferită de statul român:

Esența memorandumului este că cești bani nu se întorc. Este o donație a statului român să ajute Republica Moldova. Acești bani trebuie să se acorde pentru proiecte clare, partea moldovenească trebuie să demonstreze capacitatea de a gestiona, de asimila acești bani. Președintele Băsescu era întrebat la final de mandat de ce nu vin bani în RM din contul acestui acord și atunci președintele Băsescu a spus: „Arătați-mi proiecte concrete. Să vină autorități din Republica Moldova și să solicite probleme. Problema e la Chișinău, ei nu vin cu proiecte exact. Anumite persoane s-au gândit că aceste 100 de milioane vor veni într-o valiză și vor fi date autorităților de la Chișinău: faceți ce vreți cu ei”. Acești bani trebuie să fie acordați pe proiecte concrete. Autoritățile noastre în acest timp nu au reușit să implementeze astfel de proiecte”.

Amintim că duminică a încetat Acordul între Guvernul de la Chișinău și Guvernul României privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de o sută de milioane de euro. Autoritățile de la București au anunțat într-un comunicat de presă că autoritățile de la Chișinău nu au prelungit la timp acordul.

Pe de altă parte, diplomația de la Chișinău spune că inițiativa de încheiere a celui de-al șaselea Protocol adițional (Protocolul 6) aparține părții române și că documentul în versiunea respectivă putea fi semnat până la demisia Guvernului Chicu la 23 decembrie anul trecut.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău