Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Faptul că Rep. Moldova a evoluat de pe locul 107 pe 91 nu semnifică evoluții mari. Mai degrabă au fost înlăturate niște probleme minore

  • 31 Ianuarie 2023 16:37
0%
00:00:00
00:00:00

Faptul că Rep. Moldova a urcat 16 poziții în clasamentul Indicelui Percepției Corupției pentru anul 2022 comparativ cu anul precedent nu înseamnă că este un mare progres. Această schimbare este o ameliorare care nu poate să ne sugereze mari speranțe că lucrurile într-adevăr se schimbă în mod real și substanțial în funcționalitatea instituțiilor din Rep. Moldova, a declarat comentatorul Ion Tăbârță, în cadrul  emisiunii „Ora de Vârf” pentru Radio Chișinău.

Potrivit expertului, clasarea pe locul 91 din 180 de țări în 2022, ne arată că problemele încă sunt suficiente și corupția încă persistă în Rep. Moldova. Este o îmbunătățire care trebuie tratată cu pozitivism, dar nu cu mult entuziasm, pentru că direcția este corectă, însă este una foarte lentă.

Din păcate, subiectele de rezonanță din Rep. Moldova nu au dispărut și multe dosare nu au o finalitate și o claritate, a afirmat Ion Tăbârță.

Faptul că noi am evoluat de pe locul 107 pe 91 nu semnifică evoluții mari. Mai degrabă au fost înlăturate niște probleme minore. Direcția este corectă, însă această direcție este lentă. Pentru a progresa și pentru a avea instituții viabile avem nevoie de mult mai mult. Problema este că noi deocamdată nu vedem o claritate a acțiunilor. Tare nu aș fi vrut ca la anul viitor să fim în jurul locului 87-88. Un lucru foarte important care de fapt generează corupția sunt licitațiile publice. În Rep. Moldova nu se respectă regulamentele. De aceea, cât la noi nu vor funcționa instituțiile statului, inclusiv instituția procuratorii și instituțiile judecătorești, noi nu vom putea vorbi despre o ameliorare a situației în combaterea corupției. Problema noastră este că sistemul lucrează într-un mod defectuos”, precizează Ion Tăbârță.

Amintim că în 2021 Rep. Moldova se afla pe locul 107 din 180 de țări, iar în 2022 țara noastră a avut un avans de 16 poziții, situându-se pe locul 91 din 180 de țări.

În fruntea clasamentului pentru anul trecut se află Danemarca, Finlanda și Noua Zeelandă, cu indicatori cuprinși între 90 și 87 de puncte. La polul opus se află Somalia, Siria și Sudanul de Sud cu câte 12-13 puncte fiecare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău