Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Faptul că NATO a cerut Federației Ruse să își retragă trupele din regiunea transnistreană demonstrează că Alianța susține integritatea R. Moldova

  • 12 Iulie 2023 17:26
0%
00:00:00
00:00:00

Faptul că NATO a cerut Federației Ruse la finalul Summitului de la Vilnius, să își retragă  trupele de pe teritoriul Republicii Moldova și să respecte suveranitatea, demonstrează că Alianța Nord-Atlantică sprijină politic Republica Moldova și consolidează securitatea regională, consideră analistul politic Ion Tăbârță. Acesta a atras atenția în emisiunea Ora de Vârf de la Radio Chișinău că de la constituirea statului Rep. Moldova până în prezent, principala problemă de integritate teritorială o constituie suveranitatea statului, care nu este respectată pe întreg teritoriu țării. Anume Federația Rusă este cea care nu respectă integritatea Rep. Moldova și încalcă suveranitatea ei, a subliniat Ion Tăbârță.

„Știm foarte bine că regiunea transnistreană nu este sub controlul autorităților constituționale de la Chișinău, și, din păcate, din acest punct de vedere, statul nostru nu este unul integru. Și NATO vine să spună că susține integritatea, totodată își dorește ca autoritățile Republicii Moldova să aibă controlul deplin asupra teritoriului său. Și această declarație a NATO intră în contrast cu ceea ce face de fapt Federația Rusă. Anume Federația Rusă este cea care nu respectă integritatea Republicii Moldova și încalcă suveranitatea ei. Și aici este foarte importantă această declarație cu referință la situație constituțională, care constă în faptul că Federația Rusă insistă tot timpul asupra suveranității Republicii Moldova, dar de fapt, prin prezența armatei ruse pe teritoriul nostru, prin faptul că a provocat și alimentează un separatism teritorial, anume Federația Rusă este cea care nu respectă neutralitatea constituțională a Republicii Moldova. 

Dimpotrivă, avem interferențe ale Federației Ruse, și chiar zilele recente SIS a vorbit despre o rețea de agenți ruși care au scopul de a influența evenimentele social-politice din Rep. Moldova. Anume, Federația Rusă, care spune că Rep. Moldova este neutră, nu respectă această neutralitate constituțională. Federația Rusă învinuiește NATO, statele occidentale că de fapt nu a respectat neutralitatea Rep. Moldova. Că NATO vrea să implice Republica Moldova în evenimentele din Ucraina, că Republica Moldova ar repeta scenariul Ucrainean, acuzând anume Alianța Nord-Atlantică de încălcarea neutralității. NU. Vedem că ceea ce declară NATO, că respectă suveranitatea Republicii Moldova, coincide cu ceea ce avem în realitate și nu ceea ce face Federația Rusă, care declară una și face cu totul altceva”, a declarat analistul.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău