Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Exercițiile militare care au loc în zona transnistreană sunt ilegale

  • 02 Februarie 2022 16:41
0%
00:00:00
00:00:00

Exercițiile militare care au loc în zona transnistreană sunt ilegale pentru că Trupele Grupului Operațional Rus se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, a subliniat expertul Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău. Totodată, el a observat că ultimele acțiuni s-au desfășurat în perimetrul localității Varnița, situate pe malul drept al Nistrului:

Acest Grup Operațional al Trupelor Ruse, GOTR, nu are niciun statut juridic pe teritoriul R. Moldova. Începând cu anul 1994, R. Moldova insistă ca acesta să fie retras de pe teritoriul său, iar contingentul de pacificare să fie înlocuit cu o misiune civilă. În mass-media rusească, în presa din regiunea transnistreană, însă, nu se face această diferențiere, intenționat.

Evident că pentru R. Moldova situația este periculoasă, dacă se va merge pe un scenariu negativ de declanșare a unui conflict armat în regiune, între Ucraina și Rusia. Poate fi inventat un anumit pretext ca aceste trupe ruse să intervină în partea dreaptă a râului Nistru. Apropo, aceste exerciții au avut loc în perimetrul localității Varnița, care se află pe malul drept, ceea ce developează clar intențiile și adevăratul scop al acestor exerciții militare... Ne mai putem pomeni cu alte localități rupte de la autoritățile constituționale.

Grupul Operațional al Trupelor Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană a efectuat noi exerciții militare, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat pe 1 februarie.

Exercițiile militare în această zonă s-au intensificat în ultima perioadă, pe fundalul masării de trupe ruse și tehnică militară la frontiera cu Ucraina și a temerilor comunității internaționale de reizbucnire a unui conflict de proporții în această zonă. De asemenea, Rusia a concentrat trupe în Belarus și Crimeea.

Exerciții militare au avut loc pe întreg parcursul lunii ianuarie în regiunea transnistreană.

Militarii ruși din cadrul grupului operațional staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Chișinăul cere retragerea acestora. De asemenea, recent NATO i-a cerut Rusiei să își retragă militarii din Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău