ORA DE VÂRF | Ion Tăbârță: Din partea UE vedem o preocupare sinceră, ca R.Moldova să facă față acestei crize. Totodată, apreciind echipamentul din Rusia este mult exagerat și există substratul de propagandă

  • 31 Martie 2020 17:54
0%
00:00:00
00:00:00

Ajutorul anunțat de Uniunea Europeană pentru combaterea crizei pandemice în țările din Parteneriatul Estic, din care face parte și Republica Moldova, este foarte important pentru Chișinău, apreciază analistul politic Ion Tăbârță.

El a declarat, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău, că acest ajutor este binevenit mai ales în perioada care va urma pandemiei de coronavirus și care va afecta social-economic mai multe state, inclusiv R. Moldova:

Ne va ajuta foarte-foarte mult acest suport. La sigur, fără acest ajutor, Rep. Moldova ii va fi mai greu să facă față crizei pandemice și perioadei post criză. Noi trebuie să înțelegem că și cu acest ajutor ne va fi greu, cu atât mai prețios este el, deoarece vine într-o perioada foarte și foarte dificilă pentru R. Moldova. Aici, fără a intra în speculații, dar oricum se cere o anumită comparație cu Federația Rusă. Am văzut cum mass-media apropiată de partidul de guvernământ a încercat să arate într-un mod triumfalist acel ajutor, pe care FR l-a acordat R. Moldova, mă refer la echipamentele medicale. Din partea Uniunii Europene vedem o preocupare sinceră de societatea moldovenească și anume ca Rep. Moldova să facă față acestei crize. Și, totodată, apreciind acel echipament venit din Federația Rusă, trebuie să spunem că există și substratul de propagandă. Desigur că acest ajutor este important, dar este mult exagerat”.

Comisia Europeană a decis să aloce 140 milioane de euro celor șase state din Parteneriatul Estic din care face parte și Rep. Moldova pentru nevoile cele mai urgente legate de epidemia de coronavirus.

Totodată, potrivit deciziei executivului comunitar, alte 700 de milioane de euro vor fi direcționate spre atenuarea impactului social-economic al crizei în Rep. Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina, țări caare fac parte din programul Uniunii Europene PaE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău