Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Dezvoltarea economică și creșterea nivelului de trai ar accelera parcursul european (Audio)

  • 30 Aprilie 15:25
0%
00:00:00
00:00:00

Programul de asistență pentru R. Moldova și Ucraina, similar Planului Marshall  despre care a vorbit președinta Maia Sandu luni în fața Conferinței anuale privind bugetul UE, ar însemna o refacere economică și societală pentru R. Moldova, împotmolite de trei decenii în tranziție, și o refacere a Ucrainei după un război distrugător, a explicat comentatorul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău.

În mod evident, președinta Maia Sandu cere un ajutor din partea Uniunii Europene mai consistent și mai rapid și face apel ca instituțiile europene să fie mai flexibile față de problemele cu care se confruntă state precum R. Moldova și Ucraina, consideră  Ion Tăbârță. El a subliniat că este foarte important ca acest ajutor, pe lângă proiectele de infrastructură și de consolidare instituțională, să fie îndreptat pentru dezvoltarea economică și creșterea nivelului de trai.

„Acum, pentru a depăși acest moment dificil, acest atac hibrid din partea Federației Ruse asupra R. Moldova prin activizarea actorilor din interior, actori de influență ai Federației Ruse, care au drept scop să zădărnicească parcursul european, folosindu-se de sentimentele unei părți a societății moldovenești care privește spre Moscova, lipsa dezvoltării economice face ca o parte a societății noastre să rămână captivă trecutului sovietic. Dacă am fi avut o dezvoltare economică și ar crește nivelul de trai, cu siguranță acest parcurs european, direcția statului nostru spre Europa s-ar accelera și ar deveni ireversibil.

Dacă în cazul Ucrainei acest „Plan Marshall” se referă și la refacerea după război, în cazul nostru acest plan trebuie să se refere în mod special la dezvoltarea economică.”, a declarat Tăbârță.

Ion Tăbârță a subliniat că R. Moldova are nevoie de investiții masive în dezvoltarea economică, iar guvernarea trebuie să asigure condiții pentru aceasta.

Președinta Maia Sandu a rostit, ieri, la Bruxelles, un discurs în cadrul Conferinței anuale privind bugetul Uniunii Europene în care a subliniat că  Rep. Moldova și Ucraina au nevoie de un echivalent al Planului Marshall din partea Uniunii. Maia Sandu a cerut mai mult sprijin din partea Uniunii Europene pentru ca Rep. Moldova să-și transforme aspirațiile în realitate. Șefa statului a declarat că așa cum Europa de Vest a primit un colac de salvare după cel de-al Doilea Război Mondial prin Planul Marshall american, Rep. Moldova și Ucraina au nevoie de un echivalent al acestui plan din partea Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1,54 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău