Ora de Vârf | Ion Tăbârță, despre deschiderea negocierilor de aderare: „Începe o nouă etapă în relația dintre R. Moldova și UE”

  • 25 Iunie 16:00
0%
00:00:00
00:00:00

Odată cu deschiderea negocierilor de aderare, începe o nouă etapă în relația dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, apreciază analistul politic Ion Tăbârță.

El a explicat, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău, că, în cele 6-7 luni care au trecut de la decizia Uniunii Europene, din decembrie 2023, care a deschis calea pentru aderare, și până la începerea propriu-zisă a negocierilor, a fost nevoie să fie realizată o etapa tehnică, care să pregătească procesul.

„Primul aspect, avem în sfârșit trecerea mult așteptată la o etapă calitativ nouă a evoluției relației dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și a trecerii statului nostru la un nou pas în procesul său de aderare la Uniunea Europeană, proces pe care propaganda rusă a încercat tot timpul să-l nege, evocând speculații precum că niciodată așa state precum Republica Moldova nu vor deveni membre ale Uniunii Europene și vor fi ținute în zona gri a geo-politicii continentului european.

Al doilea aspect, Republica Moldova, ca stat, ca entitate statală și ca societate, avansează pe calea consolidării democrației, construcției statului democratic. Este acel proces care ne va permite să ieșim din așa numita tranziție de la o societate post-comuinistă, post-sovietică și să ajungem să construim un stat de tip european sau să ajungem un stat democratic”, a declarat Ion Tăbârță. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Câțiva nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
12
Wed
13
Thu
16
Arhivă Radio Chișinău