Ora de Vârf | Ion Tăbârță, despre consecințele ocupației sovietice care se resimt până în prezent în realitățile R. Moldova

  • 28 Iunie 2021 18:22
0%
00:00:00
00:00:00

Astăzi se împlinesc 81 de ani de la ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică. La 28 iunie 1940, trupele sovietice au ocupat Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, teritorii ale statului român la acea vreme.

Consecințele ocupării sovietice se resimt până în prezent în realitățile Republicii Moldova, a observat comentatorul politic, Ion Tăbârță, invitat al emisiunii „Ora de vârf”, de la Radio Chișinău.

Prima consecință este cea mai directă, că acest teritoriu ar trebui să facă parte din România, din țara sa firească, și populația de pe acest teritoriu trebuie să fie parte a statului român.

Avem și alte consecințe, și anume consecințele de mentalitate. Din păcate acei peste 40 de ani de ocupație sovietică au distorsionat total mentalitatea colectivă prin acea ideologie sovietică ce ne-a inoculat că poporul nostru este unul diferit de poporul român, că vorbim o altă limbă, idei care au prins rădăcini, și vedem că o bună parte din cetățenii noștri consideră că sunt alții, că nu sunt parte a poporului român, cu toate că din punct de vedere firesc și obiectiv noi suntem parte a poporului român și vorbim limba română, indiscutabil. În plus noi nu suntem parte a civilizației europene. Pentru că noi avem încă această dispută geopolitică, și Republica Moldova este aici o întruchipare perfectă a existenței acestor falii în societate pe criterii geopolitice. Vedem cum Federația Rusă încearcă să ne impună un alt model decât cel european.”

Anexarea Basarabiei acum 81 de ani a dus la instaurarea unui regim totalitar comunist, străin de identitatea și ființa românească a basarabenilor, regim care a însemnat colectivizare forțată, schimbarea alfabetului, represiuni politice, deportări.

Odată cu ocupația sovietică în Basarabia au început și represiunile împotriva populației locale, zeci de mii de persoane fiind executate, arestate sau deportate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău