Ora de Vârf | Ion Tăbârță, despre acordarea statutului de țară candidată la aderare: R. Moldova va primi un răspuns intermediar

  • 16 Iunie 2022 19:27
0%
00:00:00
00:00:00

Comisia Europeană își va face publică mâine, 17 iunie, opinia și recomandările sale privind relația cu Republica Moldova, iar pe 24 iunie, Consiliul European va veni cu recomandarea întregii Uniuni Europene privind acordarea statutului de țară candidată la aderare. Săptămâna viitoare, va avea loc și o dezbatere în Parlamentul European pe tema R. Moldova și Ucraina, transmite corespondentul Radio Chișinău de la Bruxelles.

În opinia analistului Ion Tăbârță, la Summitul Uniunii Europene din 23-24 iunie, Republicii Moldova i se va oferi un răspuns intermediar: nici nu va fi refuzat statutul de candidat, dar nici nu va fi acceptat până la capăt. Acest lucru reiese din poziția Franței și declarațiile ambiguii făcute de președintele Emmanuel Macron la Chișinău, inclusiv inițiativa sa de constituire a „Comunității politice europene” numită și anti-cameră a integrării, a explicat expertul:  

”Cred că nici Uniunea Europeană, sau așa state ca Franța, nu sunt gata să acorde acest statut, dar nici noi nu suntem pregătiți. Din ce am înțeles eu, și au fost și numeroase comentarii, vom avea un fel de statut de țară candidat acceptat. Ce înseamnă asta încă nu știm și, apropo, încă nu știm până la capăt ce înseamnă și această ”Comunitate politică europeană” despre care s-a vorbit foarte mult. Deja au fost comentarii că ar fi ceva de genul unei Ligi inferioare și în procesul de aderare va trebui să fii fruntaș în această Ligă pentru a putea fi promovat în Liga superioară. Așteptăm răspunsul. Va fi probabil un fel de răspuns intermediar. Noi nici nu vom fi refuzați, dar probabil nici nu vom fi acceptați până la capăt. Însă, acest lucru nu schimbă esența problemei și esența problemei este că noi trebuie să realizăm reforme, iar acestea sunt clar prevăzute în Acordul de Asociere. Noi trebuie să implementăm Acordul de Asociere și  avem foarte multe restanțe din acele angajamente pe care ni le-am luat în relația cu UE”.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat ieri la Chișinău că R. Moldova va avea „un răspuns pozitiv și clar” la cerea de aderare la UE, dar acesta va fi însoțit și de „condiții”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău