Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Dacă Procuratura va investiga tot ce s-a întâmplat în domeniul energetic, vor fi descoperite foarte multe lucruri ilegale, care au prejudiciat substanțial R. Moldova

  • 22 Decembrie 2021 17:49
0%
00:00:00
00:00:00

Dacă Procuratura va investiga până la capăt dosarul energetic, pot fi descoperite foarte multe scheme de furturi și delapidări în acest domeniu, consideră expertul Ion Tăbârță, comentând informația despre citarea fostului președinte Igor Dodon, pentru a fi audiat într-un dosar penal privind importul de energie electrică în anul 2008. Ion Tăbârță a amintit în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău că un dosar pornit în 2018 la inițiativa experților în domeniul energetic a fost clasat în 2020:

„Este clar că e un dosar cu năbădăi, s-a văzut clar că Procuratura nu a vrut să investigheze acest dosar. Însă, noi știm cum anumite persoane, în cârdășie cu factori din teritoriul necontrolat de către autoritățile constituționale, au făcut bani, bine mersi. Și acesta nu este primul și unicul dosar de acest fel. Sunt sigur că dacă Procuratura va mai investiga tot ce s-a întâmplat în domeniul energetic, vor fi descoperite foarte multe lucruri ilegale, care au prejudiciat substanțial statul Rep. Moldova, practic au băgat mâna în buzunarul consumatorului, a cetățeanului. Atunci, Rep. Moldova cumpăra energia la un anumit preț, ca în urma negocierilor purtate de Igor Dodon, să apară o firmă intermediară, și în această perioadă, prin anii 2008-2009, s-a calculat că statul a fost prejudiciat de vreo 14 milioane de dolari”.

Igor Dodon a fost citat la Procuratură pentru data de 27 decembrie și urmează a fi audiat în dosarul „Energocom” privind procurarea curentului electric în perioada 2008-2009. În acea perioadă, Igor Dodon era ministru al Economiei. Anchetatorii cred că, în 2008, prețul de achiziție al energiei electrice a crescut atunci neîntemeiat, iar diferența a fost decontată prin conturile unor companii fictive. În urma acestei scheme statul a fost prejudiciat în proporții deosebit de mari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău