Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Conflictul transnistrean nu este un impediment în calea integrării europene a Rep. Moldova

  • 26 Septembrie 2023 16:00
0%
00:00:00
00:00:00

Conflictul transnistrean nu este un impediment în calea integrării europene a Rep. Moldova, este de părere analistul Ion Tăbârță comentând declarația președintei Maia Sandu la o televiziune privată precum că malul drept al Nistrului poate adera la Uniunea Europeană primul, iar malul stâng o va face ulterior. Potrivit analistului, atractivitatea economică a malului drept al Nistrului pe măsura apropierii de UE ar putea fi acel mecanism coercitiv care să determine populația din regiunea transnistreană să vrea fie parte componentă a Rep. Moldova. Reticența din prezent este menținută de propaganda și dezinformarea rusă, a declarat Ion Tăbârță în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău, adăugând că Federația Rusă nu mai este o pârghie în regiune și acum ea acționează cu actori de influență pe malul drept al Nistrului

„Între Chișinău și Tiraspol poate apărea o disproporție economică și  anume atractivitatea economică a Rep. Moldova odată cu apropierea ei de UE ar putea să fie acele mecanisme, pârghii coercitive, care, până la urmă, să determine populația regiunii transnistrene să fie parte componentă a Rep. Moldova. (...) În prezent, această reticență este menținută de propaganda, dezinformare. Regiunea transnistreană nu mai este o pârghie a Federației Ruse, dar Federația Rusă are aici alți actori și încearcă să mute această pârghie a separatismului pe malul drept. Și are anumiți actori de influență, această caracatiță Șor care include o serie de proiecte politice toate gestionate, coordonate, care au drept scop să dea jos actuala guvernare, sau orice guvernare proeuropeană  de la Chișinău, anume de a nu permite ca Rep. Moldova să se îndrepte și să aprofundeze dialogul său cu UE”, a declarat Ion Tăbârță.

Amintim că președinta Maia Sandu a declarat ieri în cadrul unei emisiuni la TV8 că dacă reglementarea conflictului transnistrean nu va avea loc până la aderarea țării la Uniunea Europeană, reintegrarea se va produce după procesul aderării, când cetățenii din regiunea transnistreană vor sesiza avantajele eurointegrării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău