Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Comunitatea Statelor Independente nu a mai devenit una funcțională din cauza intereselor geopolitice ale Federației Ruse

  • 15 Mai 2023 18:23
0%
00:00:00
00:00:00

Comunitatea Statelor Independente (CSI) în momentul de față reprezintă aria geografică a intențiilor de influență geopolitică a Federației Ruse. Astfel, faptul că Republica Moldova intenționează să denunțe acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI din care face parte, înseamnă că alege să meargă spre viitor, a declarat comentatorul politic Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău.

Potrivit expertului, în mod firesc, Rep. Moldova trebuie să înceapă această ieșire graduală din CSI și totodată, gradual să se integreze în structurile Uniunii Europene:

Faptul că noi suntem parte CSI nu ne-a ajutat în condițiile când Federația Rusă ne impunea acele embargouri. Comunitatea Statelor Independente așa și nu a mai devenit una funcțională, anume din cauza intereselor geopolitice ale Federației Ruse. Noi trebuie să ieșim gradual din această instituție, desigur această gradualitate va fi dictată de modul în care noi ne apropiem de UE. Republica Moldova poate fi afectată la modul că cetățenii care vor dori să călătorească în Federația Rusă li se va impune regimul de viză. Totodată, cu această ieșire din CSI Rep. Moldova poate fi afectată economic, există posibilitatea ca unele din state la presiunile Rusiei să ne impună anumite restricții. În rest, deja lovituri dureroase au fost aplicate anterior de către Federația Rusă, Republicii Moldova, astfel noi nu vom fi atât de mult afectați. CSI este ceva de trecut, iar de viitor este UE. Noi ne dorim o relație spre viitor”, a spus Ion Tăbârță.

Comunitatea Statelor Independente este o organizație regională formată din 9 din cele 15 foste republici ale Uniunii Sovietice, excepțiile fiind cele trei țări baltice: Estonia, Letonia, și Lituania, precum și 2 țări care au părăsit organizația în 2008 și 2014: Georgia și Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău