Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Atât timp cât Vladimir Putin va conduce Rusia, conflictul transnistrean nu poate fi soluționat în favoarea R. Moldova

  • 22 Februarie 2022 16:08
0%
00:00:00
00:00:00

Atât timp cât Vladimir Putin va conduce Rusia, conflictul transnistrean nu poate fi soluționat în favoarea R. Moldova, consideră comentatorul politic Ion Tăbârță. El a subliniat, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău, că Republica Moldova trebuie să-și identifice și să promoveze pe cale diplomatice viziunea sa clară de rezolvare a conflictului transnistrean:

„Atât timp cât Vladimir Putin este la cârma Federației Ruse, soluționarea acestui conflict pe cale politică poate avea loc doar în modalitatea convenabilă Rusei, fie că este vorba despre o transnistrizare a R. Moldova după modelul Memorandul Kozak din 2003, fie așa-numita finlandizare (când un stat este liber pe intern, însă pe extern este dependent de alt stat, așa cum a fost dependentă Finlanda față de URSS în perioada postbelică) .

De aceea, autoritățile noastre trebuie să încerce să mențină acum acest statu-quo,  să nu permitem degradarea evoluției conflictului transnistrean. Totodată, nu este exclus un scenariu de genul celui din estul Ucrainei și pentru regiunea transnistreană.

Republica Moldova trebuie să ducă o politică consecventă în relația sa cu  Tiraspolul. Totodată, trebuie să pregătească diplomația occidentală pentru a avea o interpretare fără echivoc a ceea ce înseamnă conflictul transnistrean. Cred că trebuie să promovăm pe linie diplomatică, o anumită viziune a modului în care vrem și credem că trebuie soluționat conflictul transnistrean și totodată trebuie curmate schemele de business a regimului separatist”, a declarat Ion Tăbârță. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău