Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Acordul cu FMI va deschide ușile spre alte surse financiare, dar autoritățile trebuie să respecte o serie de condiționalități, care vin să stopeze o serie de abuzuri ale politicului în unele instituții ale statului

  • 28 Iulie 2020 16:11
0%
00:00:00
00:00:00

Rep. Moldova va primi niște bani foarte importanți de la FMI pentru a face față problemelor economice și sociale pe care le are, acutizate și de criza pandemică, iar acordul cu Fondul va deschide ușile spre alte surse financiare, dar autoritățile trebuie să respecte o serie de condiționalități, atenționează expertul Ion Tăbârță.

Acestea vin să stopeze o serie de abuzuri ale politicului în unele instituții ale statului:

”Nu o singură dată am văzut anumite tendințe ale puterii, de a controla BNM. Controlul de către politic a fost una din cauzele principale că s-a produs furtul miliardului. De aceea, independența sectorului financiar bancar este una esențială în acordarea suportului financiar, dar și pentru buna funcționare e economiei unui stat”, a comentat Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de vârf”, de la Radio Chișinău.

Misiunea FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experți privind programul de reforme economice, care va fi susținut printr-un acord pe trei ani. Astfel, Republica Moldova va obține acces la o asistență financiară în valoare de circa 558 de milioane de dolari.
Republica Moldova urmează să implementeze un șir de acțiuni inclusiv în domeniul independenței băncii centrale, supravegherii sectorului financiar și transparenței bugetar-fiscale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău