Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Vedem o politică etapizată a Gazpromului de a pune presiune asupra Republicii Moldova”

  • 23 Noiembrie 2022 17:04
0%
00:00:00
00:00:00

Presiunea energetică este un instrument politic al actualei conduceri de la Kremlin, a atenționat expertul Ion Tăbârță. El a subliniat că reducerea volumului de gaze de către Gazprom este o încălcare contractuală. Prin reducerea volumelor de gaze naturale s-a dorit ca Republica Moldova să aibă și mai puțină electricitate produsă de termocentrală de la Cuciurgan, a explicat Ion Tăbârță în cadrul emisiunii Ora de Vârf de la Radio Chișinău.

„Vedem această politică, etapizată a Gazpromului de a pune presiune asupra Republicii Moldova și vedem cum de la 1 octombrie, anume de la 1 octombrie, se schimbă formula de calcul a prețului la gaze naturale. Acum Federația Rusă nu respectă prevederile contractuale. Noi știm foarte bine că formula de calcul la gaze naturale are două componente: componentă prețului la gaze naturale și altă componentă se referă la produsele petroliere. Or, vara mai mult e valabilă formulă pentru gaze naturale, iarnă este invers. Și acum de la 1 octombrie, în urmă acestei formule, când prețul la gaze naturale trebuia să scadă prin inversarea formulei de calcul, vedem cum Federația Rusă a scăzut acele volume de gaze livrate Republicii Moldova, în loc de vreo 70-80 de milioane de metri cubi Federația Rusă a livrat în octombrie și în noiembrie 57 de milioane de metri cubi, a confirmat aceste volume. Însă, e clar că de la o luna la altă, când intrăm în sezonul rece, necesitatea de gaze naturale livrate Republicii Moldova este în creștere.

Noi am reușit să găsim soluția de urgență prin a importă electricitate din România. Federația Rusă a văzut că această reducere a volumului de gaze naturale nu a dat acele rezultate, nu a avut acel efect scontat și vedem cum s-a hotărât să reducă și mai mult, învinuită fiind Ucraina de această tactică folosită de Federația Rusă pentru a pune presiune energetică asupra statului nostru”, a spus Ion Tăbârță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău