Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Uniunea Europeană poate să ajute Rep. Moldova să depășească această perioadă dificilă”

  • 14 Noiembrie 2022 16:20
0%
00:00:00
00:00:00

Vizita de vinerea trecută la Chișinău a președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, a fost una de sprijin. Pe lângă faptul că se transmite un mesaj puternic de susținere, din partea Uniunii Europene, au fost discutate și soluții concrete, despre modul în care Rep. Moldova poate fi ajutată pentru a depăși situația complicată în care se află acum, susține analistul politic Ion Tăbârță.

Expertul a declarat în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău, că vizitele recente la Chișinău întreprinse de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și de președinta Parlamentului European, nu au fost doar de curtoazie. În cadrul  întâlnirilor s-a făcut referință cu precădere la criza energetică majoră, care este o problemă la nivel European, a subliniat Ion Tăbârță.

„Nu în zadar au venit doi oficiali Europeni de cel mai înalt rang în Rep. Moldova. Pe lângă faptul că se transmite un mesaj puternic de susținere, pentru Rep. Moldova din partea Uniunii Europene, s-au discutat și soluții concrete cum Rep. Moldova să fie ajutat. În întâlnirile oficiale s-a făcut referință cu precădere la criza energetică, care nu este doar cu referință la Rep. Moldova. Problema energetică este una la nivel European, cauzată de intențiile geopolitice ale Federației Ruse. Rep. Moldova este un stat vulnerabil în domeniul energetic și depinde practic în totalitate de importurile de energie. Deocamdată, Rep. Moldova cu greu, însă rezistă, dar rezistența ei este la limită. Statul nostru are nevoie de ajutor, iar întâlnirile cu oficialii Europeni au fost axate în mod concret pe criza energiei. Uniunea Europeană poate să ajute Rep. Moldova să depășească această perioadă dificilă” a declarat pentru Radio Chișinău Ion Tăbârță. 

Amintim că Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care s-a aflat vineri la Chișinău, a purtat discuții cu președinta Maia Sandu, cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu premierul Natalia Gavrilița. Totodată, Roberta Metsola, a pronunțat un discurs în Parlamentul Rep. Moldova în care a reiterat sprijinul Uniunii Europene oferit Chișinăului pentru depășirea crizei energetice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
-0,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,66 m/s
Sat
2
Sun
0
Mon
0
Tue
0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău