Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Prin retragerea sprijinului pentru președintele Siriei, Rusia demonstrează că nu este un partener de încredere” (Audio)

  • 09 Decembrie 15:35
0%
00:00:00
00:00:00

Prin retragerea sprijinului pentru președintele sirian Bashar al-Assad, Federația Rusă demonstrează că nu este un parteneri credibil, comentează analistul Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău. Înlăturarea regimului lui Bashar al-Assad a zdruncinat credibilitatea președintelui rus Vladimir Putin în rândul aliaților săi, susține într-o analiză și Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Statele Unite, transmite Radio Chișinău.

Sfârșitul regimului de două decenii al lui Bashar Al-Assad a fost o „înfrângere politică strategică pentru Moscova și a aruncat Kremlinul într-o criză în timp ce încearcă să-și păstreze prezenta militară strategică în Siria”, se arată în raportul institutului american.

Incapacitatea sau decizia Rusiei de a nu întări regimul lui Assad în timp ce ofensiva opoziției siriene înregistra avansuri rapide în întreaga țară va dăuna credibilității Rusiei ca partener de securitate sigur și eficient în întreaga lume, ceea ce la rândul său va afecta negativ capacitatea lui Putin de a obține sprijin în întreaga lume pentru lumea multipolară dorită”, opinează analiștii americani.

Prin retragerea sprijinului pentru regimul lui Bashar Al-Assad, Rusia demonstrează că nu este un parteneri credibil, a declarat în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău, analistul Ion Tăbârță.

De fapt, Federația Rusă niciodată nu a fost un partener de încredere, niciodată nu a fost un stat care să respecte anumite reguli sau să respecte condiții ale înțelegerilor la care s-a ajuns. Federația Rusă a respectat anumite înțelegeri atât timp cât i-a convenit sau atât timp cât a putut. În cazul dat, poziția Federației Ruse a scăzut și s-a întărit poziția Turciei, exact ca în cazul Armeniei”, a menționat analistul. 

Analistul subliniază că, prin pierderea celor două baze militare pe care le aveau în Siria, Rusia pierde influența sa în această zonă a Asiei, dar și asupra unor țări din Africa.

Pe lângă faptul că această cedare a fost deliberată, considerându-se că a fost un act sau o decizie politică, poate să fie una deliberată, căci Rusia nu prea avea multe pârghii de a se opune, căci, decât să încerce acest lucru, mai degrabă a ales o abordare rușinoasă, însă nu o rușine totală. Este cert că Federația Rusă și-a diminuat foarte mult din influența sa în această regiune, inclusiv din influența pe care o avea în Africa, pentru că aceste două baze erau folosite de armata rusă pentru a-și extinde influența sa într-o serie de state africane”, a spus Ion Tăbârță.

Amintim că după ce au cucerit în doar câteva zile orașe mari precum Alep, Hama și Homs, rebelii islamiști au intrat duminică în capitala Siriei, Damasc, unde au declarat răsturnarea guvernului Assad și au proclamat capitala eliberată.

Președintele Assad și-a abandonat postul și a părăsit Siria, a transmis duminică Ministerul rus de Externe, iar agenția de presă de stat TASS a menționat că acesta și familia sa au ajuns la Moscova unde a primit azil. Totodată, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dimitri Peskov a declarat că decizia de a-i oferi azi politic lui Bashar Al-Assad și familiei sale a fost luată de Vladimir Putin.

Rusia a oferit sprijin militar critic regimului Assad din 2015.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:6,69 m/s
Wed
8
Thu
6
Fri
7
Sat
3
Sun
1
Arhivă Radio Chișinău