Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Noi putem depăși această perioadă complicată doar ajutați de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Desigur că ajutorul numărul unu este România”

  • 03 Noiembrie 2022 17:56
0%
00:00:00
00:00:00

Scenariul sumbru prevăzut încă la începutul crizei energetice trebuie depășit cu mai puține consecințe negative, iar ajutorul nostru numărul unu este România, susține analistul politic Ion Tăbârță. El constată, în cadrul emisiunii Ora de vârf, de la Radio Chișinău, că Republica Moldova trece în acest moment printr-un șoc energetic provocat de Rusia, care intenționat nu își respectă condițiile contractuale și nu livrează gaze naturale.

„Scenariul trebuie evitat, însă cu siguranță nu va fi evitat în totalitate. Totuși, acesta trebuie depășit prin cât mai puține consecințe negative posibile. Pentru că noi deja trecem printr-o perioadă turbulentă. Odată cu începerea războiului în Ucraina declanșat de către Federația Rusă, vedem cum trecem prin diferite provocări, fie că a fost criza refugiaților la început de război, criza social economică provocată de inflație, fie că acum trecem prin acest șoc energetic. Noi putem depăși această perioadă complicată doar ajutați de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Desigur că ajutorul numărul unu este România. Acel stat care întotdeauna a ajutat și va ajuta dezinteresat Rep. Moldova”, a declarat Ion Tăbârță.

 „Problema cea mai mare acum este în energia electrică. Dacă regiunea Transnistreană va sista aprovizionarea cu energia electrică a Rep. Moldova, atunci vor apărea probleme mari. Din păcate vedem că aceste scenarii sumbre se realizează. Nu este exclus că va trebui să cumpărăm energie electrică din altă parte, nu doar din România, ceea ce înseamnă un preț mult mai mare. Aceste procese sunt controlate fie de Putin, fie de anturajul apropiat al lui Vladimir Putin. Din cauza faptului că Federația Rusă a bombardat infrastructura energetică a Ucrainei, această țară nu ne mai poate livra nouă energie electrică. Ei însuși au deficit pentru că țara este într-o condiție de război”.

Totodată, comentatorul politic afirmă că pe de o parte, Guvernul are o abordare corectă când nu insistă  mult pe subiectul crizei energetice, ca să nu să se creeze panică, dar pe de altă parte, toți trebuie să conștientizăm gravitatea lucrurilor în care ne aflăm.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău